Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Egy kastély újjászületése

Klebelsberg Kastély és Emlékház BudapestKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest a térképen

Érdekes 2023. áprilisban járt ittÉrtékelt: 2023. december 9.
Ajánlom a helyet másoknak is!
2017-ben nyitották meg a nagyon szépen, igényesen felújított Kastélyt (jelentős állami forrásból), amely a II. kerületben, Pesthidegkút-Ófalu városrészben található egy igazán szép, nyugalmas környéken.
Nemcsak a kastély épületét, de a körülötte lévő parkot is rendbe tették.

A kastély egy részében jelenleg szálloda működik, ugyanakkor Klebelsberg Emlékházkánt is funkcionál, de egyfajta közösségi tér - rendezvényház funkciót is kapott. Többféle programot szoktak szervezni, pl. a gyerekeknek mesedélutánt, játszóházat, a felnőtteknek könyvbemutatót, zenés esteket, kamaraszínházat, de esküvői helyszínként is közkedvelt.

A kastély története pontosan nem ismert, de az 1700-as években már állt valamilyen formában, Kurz Báró tulajdonában volt, akihez a szemben lévő Sarlós Boldogasszony Templom építése is köthető.
A kastély, udvarház és melléképület Klebelsberg Kuno magyar politikus és jogász tulajdonában volt 1922-től kezdve a haláláig, utána a húga és özvegye élt tovább itt. Nyári rezidenciaként használta a család a kúriát, közben folyamatosan bővítették, szépítették az épületet.

1949-ben kisajátította az állam a kastélyt, és kitelepítette Klebelsberg hozzátartozóit. A szocializmus évei alatt a Szakszervezetek Világszervezete iskolája, SZOT üdülő, Pest Megyei Tanács Tüdőszanatóriuma működött az épületben, melynek állaga folyamatosan romlott, végül üresen, lakatlanul állt évekig.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (22)
Klebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - EgyébKlebelsberg Kastély és Emlékház Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Hunguest Hotel Panoráma Hévíz - Kényeztető pihenés Hévízen Tófürdő belépővel
Kényeztető pihenés Hévízen Tófürdő belépővel
2025.05.01-ig
Hunguest Hotel Panoráma Hévíz
59.823 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Wellness Hotel Szindbád Balatonszemes - Nyári sláger kiemelt időszakban
Nyári sláger kiemelt időszakban
07.12-08.18.
Wellness Hotel Szindbád Balatonszemes
99.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Club Tihany Hotel - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.11.03-ig
Club Tihany Hotel
Kérd ajánlatunkat!