2026. februárban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2026. február 8.Ajánlom a helyet másoknak is!
Gondolkodtam is azon, hogy néha valami hasznosat is kéne írni, mert a kutya sem fog elmenni egy szendvicsért vagy egy kávéért a Patyomkin utcába, a Ronda Krokodil pékségbe. De hát ezt hozzuk ide mindig. Na, akkor megpróbálok valami érdekesebbet mutatni. Igazán izgalmas, egyedi program egy séta az Adria palotában. A Szabadság tér kanyarulatában helyezkedik el Budapesten, éppen a hajdani Tőzsdepalota, azaz TV-székház mellett. És hát azért Adria, mert amikor épült, a tengeri kereskedelem központja volt, az országnak még volt tengeri kikötője, fent helyezkedtek el a vállalatot irányító irodák, lent meg egy hatalmas gyarmatárú-kereskedés volt, ide jöttek, itt voltak kaphatók az egzotikus fűszerek, gumi, dohány, kávé, ilyenek. Tiszta izgalom a külső, meg a belső is, a homlokzati díszek beszédesek, a hozzákeresett irodalom vagy egy ügyes sétavezető nagyon szórakoztató dolgokat tud kideríteni. Sok éve áll viszonylag kihasználatlanul a ház, bomlik, kopik, romlik, de olykor hirtelen benépesül, rengeteg világhírű filmet forgattak itt világsztárok, itt készült például a Vörös veréb, benne Jennifer Lawrence, Angelina Jolie itt volt Maria Callas, Bruce Willis itt halt ötödjére a Die Hard sorozatban, Maigret felügyelő is itt nyomozott és sorolhatnánk még... Tehát volt egy tulajdonosváltás, az új érdekcsoport belekezdett a felújításba az épületen, aztán most szünetel, tehát éppen látogatható kis szerencsével a ház. Az épület meg volt már minden az elmúlt 100 évben, nem csak hajózási, kereskedelmi vállalat, de utazási iroda is, meg gyermek-fogszabályzó is működött itt. Nem akarok lelőni minden poént. De a ház a romosodás közepette is őrzi eredeti szépségének, fénykorának darabkáit, a lépcsők, a freskók, a faberakásos burkolatok, a márványoszlopok itt vannak, még megfoghatod őket, ha kedved van bepillantani ide, ami nemsokára soha többé nem lesz ugyanaz, mint eddig volt. Csatlakoztam egy csoporthoz, egy rendkívül jóképű és rendkívül intelligens srác volt a vezetőnk, megérezte a csoport összetételét, oldott, személyre szabott információkat is adott, élménnyé tette ezt a másfél. kétórás programot. A képek meg hát ilyenek, én csak ilyeneket tudok készíteni, de talán valami illusztrációnak jók lesznek.
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza
Colosseum Wellness Hotel Mórahalom