Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

BÁLNA IS MEG NEM IS!

Bálna Budapest BudapestBálna Budapest Budapest a térképen

Érdekes 2023. márciusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2023. március 6.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Pár napja voltunk Budapesten a IX. kerületi, jószerével a Közgáz-egyetemi negyeddel szemben lévő Bálnában! Még nem jártunk korábban itt, ebben a különleges valamiben, amelyben köztudottan és láthatóan is egyesül a XIX. századi (század végi: 1881-ben átadott) műemlék jellegű, téglaszerkezetű raktárépület és a modern, számítógéppel tervezett, XXI. századi acél-üveg felfekvő Bálna.

Az épület tervezője a holland Kas Oosterhuis, építész, professzor a non standard építészet egyik legismertebb mai képviselője. Ennek az irányzatnak az a jellemzője, hogy az épületek szoborként, városképi elemként is funkcionálnak. - írja az ismertető. Ok, kívülről valóban rendkívül látványos ez az épület-hibrid, az meg, hogy kinek tetszik, kinek nem, ugye azon nem lehet/nem érdemes vitatkozni. Mi mindenesetre adtunk esélyt az épületnek...

A Bálna honlapja meglehetősen szegényes, kb. egy gépelt oldalnyi fellengzős szöveg, és egyébként nem sok információt tartalmaz. Ilyeneket írnak például: A Bálna belsőépítészeti megformálása hűen tükrözi korunk holisztikus szemléletét, (bla-bla-bla) ...egyetlen egésszé formálva a belső és a külső teret, a vendéglátás művészetét a művészeti látomással, a vásárlás örömét az öröm látványával. - Aha! A vásárlás örömét! Hogy mit? Mert az egész földszint üres! Kiábrándító sivárság! Egyetlen üzletet nem láttunk! Az üzletnek szánt földszinti helyiségek mind vaküveggel fedetten zárva vannak. De nehéz is lenne jó funkciót találni az épületnek. - Az épületen belül pedig alig is lehet érzékelni magát a Bálnát...!

De nem csak úgy a Bálnát megnézni mentünk, hanem az Art and Antique művészeti kiállítás és vásár, 2023. rendezvényre. Egy ilyen bemutató megrendezésére viszont nagyon is alkalmas az építmény első emelete. Nagy és tágas, rugalmasan tagolható részekre. Hatalmas mennyiségű mű volt kiállítva, ám zsúfoltnak még így sem látszott a bemutató.

Mi kb. 1,5 órát töltöttünk ott, ennyi - őszintén szólva - a szemünknek és a lábunknak is elég volt az elfáradáshoz. De majd még ismerkedünk máskor is Bálnával... Egyelőre: Érdekes...
Milyennek találod ezt az értékelést?
Népszerű szállások a környéken
Hotel Elixír Mórahalom - 2 éjszakás ajánlat
2 éjszakás ajánlat
2024.12.21-ig
Hotel Elixír Mórahalom
95.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hunguest Saliris Egerszalók - Napi ár
Napi ár
2024.12.24-ig
Hunguest Saliris Egerszalók
60.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Hőforrás Hajdúszoboszló - Hőforrás napok
Hőforrás napok
2024.09.01-ig
Hotel Hőforrás Hajdúszoboszló
79.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval