A vas vére

Bernovits Vilma emlékhely BudapestBernovits Vilma emlékhely Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2025. májusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2025. június 1.
Van egy különleges emlékmű a Duna partján, érzésem szerint kevesen tudnak róla. Először volt valami hírverés ezzel kapcsolatban, megjelentek valami furcsa fotók is, színes csíkok folytak le a fehér kőfalon, állítólag volt, akinek tetszett, volt, akinek nem, aztán eltűnt nyomtalanul, most meg mintha végleges formájában állna itt ez a sajátos alkotás. Salkaházi Sára nevét talán sokan ismerik, Bernovits Vilmáét talán kevesebben. Pedig együtt dolgoztak, embereket mentettek egy tragikus korban, amikor még az egyház vezérvonulata is sokszor a gyilkos államhoz csatlakozott inkább. De a keresztények közül sem volt mindenki egy undormány Prohászka Ottokár, voltak becsületes, tisztességes, hitükhöz hű embermentők is többen, bár a nevük sokszor nem is maradt fenn az utókornak. Salkaházi Sára és Bernovits Vilma a Bokréta utcában dolgoztak és tették a dolgukat, amit a szívük, hitük diktált. Mint a Szociális Testvérek Társaságának nővérei. Élelmet, ruhát vittek a gettóba, embereket bújtattak a saját intézményeikben, otthonukban. Egyszer egy 18 éves lány bosszúból feljelentette őket. Másnap a nyilasok a partra hurcolták és a Dunába lőtték őket, másokkal együtt. Az emlékmű egy kezeletlen vastömb, ami az idő múlásával rozsdásodik, s vörös csíkokat fest a partfalra. Ezt közelről, ott helyben nem annyira látod, én átmentem a túlpartra és onnan fényképeztem le, hogy milyen ez messziről. Vagy a hajókról nézve. Közben nem tudod függetleníteni magadat attól a gondolattól, hogy 2025 van és az állam ugyanúgy hadjáratot folytat az embermentők, az embereket segítők, az embereknek fedelet, élelmet, jogsegélyt adók ellen, csak jelenleg még más módszerekkel
Fényképek (8)
Bernovits Vilma emlékhely Budapest - Külső képBernovits Vilma emlékhely Budapest - Külső képBernovits Vilma emlékhely Budapest - EgyébBernovits Vilma emlékhely Budapest - EgyébBernovits Vilma emlékhely Budapest - EgyébBernovits Vilma emlékhely Budapest - EgyébBernovits Vilma emlékhely Budapest - Külső képBernovits Vilma emlékhely Budapest - Egyéb
Vulkán Wellness Hotel és Kemping Celldömölk - Pihenés a Vulkán Fürdő Resort mobilházaiban - önellátással, fürdőhasználattal
Vulkán Wellness Hotel és Kemping Celldömölk
44.480 Ft / 2 fő / 2 éjtől ellátás nélkül