. és erre a suttyóbb ismerősök általában rá is erősítettek. Aztán, hogy értelmet nyertem, csodálkoztam, hogy Magyarországról ered, Herzl Tivadar az egyik szellemi szülőatyja, és persze nem keveset tett hozzá Chaim Nachman Bialik ukrán költő sem. Szóval, hogy a zsidóknak a sok évszázados üldöztetés után otthona, saját állama legyen, ahhoz először is a békés szemléletet egy kicsit fel kellett turbózni harcosra, a zsidók vallása eredetileg az egyik legbékésebb, eszméik nem nagyon engedték meg az agressziót másokkal szemben, de a zsidó hit képlékeny is egyben, a rabbik sokszor új értelmet adhatnak az ősi szokásoknak, kifejezéseknek. Szóval, valahol végeszakadt a sokszáz évnyi megaláztatásnak, ami kódolva volt az életükbe. Kiderült, hogy harcolni is tudnak, ha kell, pár nap alatt tönkrevertek egy rakás környező országot. Most meg már, azt hiszem nem nagyon merne ujjat húzni velük senki. Ez az emlékmű a Dunaparton áll, itt hagyományosan nagyobb zsidó közösség él a környéken, talán azért került pont ide, Talán ez a betonba ágyazott kőpiramis a zsidó sírokon található kövek szimbolikáját adja, tábla van rajta, hogy egyszer meggyalázták, nem tudom, milyen volt azelőtt, meg azt sem tudom, hogy ki alkotta, de a neten azt olvasom, hogy más se tudja. Biztos a Nagy Titkos Zsidó Világhatalom. . .