Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Tóth Győzőné emlékezete

Barlanglakás Emlékkiállítás BudapestBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2023. júliusban, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2023. szeptember 17.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Budafoki Pincejárat keretében látogattunk el ide a barlanglakáshoz, amely csendes zöldövezeti részben a domboldalon található. A barlanglakást szakavatott vezető mutatta be a csoportunknak, előtte egy pohár levendula szörppel, illetve fröccsel is megkínáltak bennünket. A Veréb utcai barlanglakás volt az utolsó itt Budafokon, amiben laktak, Tóth Győzőné Tóth Julianna férjével több mint 50 éven át élt itt férjével, egészen az 1960-as évekig. A számos budafoki barlanglakást tömegesen a II. világháború végén számolták fel, mivel nagyon egészségtelen körülmények között éltek itt a legszegényebb emberek, és sajnos teljesen meg is szüntették őket, csak ez az egy élte túl, és szerencsére így megmaradt emlékhelyként, kiállítóhelyként. Ez egy mesterséges kialakítású mélyudvaros barlanglakás volt, az utcaszintről lépcsőn lehet lejutni a kis udvarba.
A lakórészben többségében az utolsó lakó, tulajdonos eredeti személyes használati tárgyai, berendezései találhatóak meg, majd később fokozatosan bővültek a kiállítási tárgyak a helyi mesterek szerszámaival, pl. ács, esztergályos, földműves, borász, cipész szerszámok is láthatóak. Az egyik szobában egy kis bölcső is látható gyerekjátékokkal.
A felnőtt belépőjegy 1000 Ft-ba került.
Budapesten ez az egyetlen, még fennmaradt és látogatható barlanglakás, azonban vidéken a Mátrában, Noszvajban és Szomolyán is található több is, amit még megőriztek az utókornak.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (22)
Barlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - EgyébBarlanglakás Emlékkiállítás Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Kastélyhotel Sasvár Parádsasvár - Kastélyélmények 2 éjszakától kedvezménnyel
Kastélyélmények 2 éjszakától kedvezménnyel
2024.12.20-ig
Kastélyhotel Sasvár Parádsasvár
Kérd ajánlatunkat!
Danubius Hotel Marina Balatonfüred - Hajókázás a Balatonon
Hajókázás a Balatonon
2023.10.15-ig
Danubius Hotel Marina Balatonfüred
63.526 Ft / 2 fő / 2 éj-től all inclusive ellátással
Thermal Hotel Balance Lenti - Balance napok
Balance napok
2024.01.02-ig
Thermal Hotel Balance Lenti
102.420 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval