Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A cseles boráros

Borárus-szoborkompozíció BudapestBorárus-szoborkompozíció Budapest a térképen

Érdekes 2023. márciusban járt ittÉrtékelt: 2023. március 8.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Az új munkahelyi irodánknak köszönhetően hetente több alkalommal megfordulok a IX. kerületi Boráros téren, ami finoman fogalmazva nem tartozik a főváros elit részei közé. Bár az elhelyezkedésből adódhatna, de a hely nem volt régen sem borpiac vagy bort árusító helyszín, ugyanis a tér a nevét Boráros Jánosról kapta, aki a XVIII-XIX. század fordulóján politikus, Pest város főbírája, alpolgármester volt, valamint jelentős mecénás. Neki köszönhetjük többek között a Városliget megnyitását, amely csakhamar felkapott szórakozóhellyé vált.

A téren több szobor is áll, ezek egyike, a legmeghatározóbb a Borárus szoborkompozíció, mely Varga Imre szobrászművész alkotása, és immáron 40 éve, 1983 óta gazdagítja a teret. Nagy valószínűséggel a szobor miatt gondolhatják sokan, hogy a térnek köze van a borászathoz. A központi alak a nagy pocakos, jól megtermett árus, alakja bronzból készült, körülötte a hordók mészkőből. A hordókból jó sok darab készült, összesen 7, többféle méretben és elrendezésben. Előtte kis padok vannak, ahol le lehet ülni, vagyis inkább csak lehetne, mert ez a terület leginkább a hajléktalanok bázisa. Nézegettem a régi fekete-fehér képeket, és úgy látszik, mintha eredetileg a hordók elején lett volna valami bronz előmintázat. Sajnos nem sikerült felismerni, hogy pontosan mi lehetett ez.

A Boráros alakja mögött, kicsit távolabb egy római oszlop tetején a Nagyszentmiklósi Kincs egyik mutatós darabja - annak másolata természetesen - került elhelyezésre.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (4)
Borárus-szoborkompozíció Budapest - EgyébBorárus-szoborkompozíció Budapest - EgyébBorárus-szoborkompozíció Budapest - EgyébBorárus-szoborkompozíció Budapest - Egyéb

Borárus-szoborkompozíció további értékelései

2023.03.14egyedül
Érdekes
Nem nagyon lehet cáfolni ZigZagot, mert nagyon alapos, meg nem is nagyon lehet utána mit írni, mert általában leír minden fontos részletet. Ilyenkor mindig marad a szubjektív. Gondolkodom, hogy mióta és hogyan ismerem a teret, meg mikor lett az ilyen többszintű. Középiskolában öt plusz egyes...
Népszerű szállások a környéken
Ensana Thermal Hévíz - Wellness élmények előfoglalással
Wellness élmények előfoglalással
2024.12.23-ig
Ensana Thermal Hévíz
88.290 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Írottkő K?szeg - Senior pihenés az Alpok lábánál
Senior pihenés az Alpok lábánál
2024.12.24-ig
Hotel Írottkő K?szeg
69.000 Ft / 2 fő / 3 éj-től félpanzióval
Hotel Elixír Mórahalom - 2 éjszakás ajánlat
2 éjszakás ajánlat
2024.12.21-ig
Hotel Elixír Mórahalom
95.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval