A szobor eredetileg a Lófékező elnevezést kapta, mely ifj. Vastagh György munkája. Vastagh az 1899-es párizsi világkiállításra készítette. Anyaga 0,8 mm vastag vörösréz lemez.
Ifj. Vastagh György szobrászművész alkotása a budai Várban, a szoborról nevezett Csikós-udvarban áll, a Lovarda épülete előtt, az Attila útról a Várba feljövő két gyorslift mellett. Ez is egy olyan köztéri alkotás, amely az évtizedek során költözött párszor. A szobor eredeti címe nem Csikós, hanem Lófékező volt.
A szobor eredetileg a Párizsi Világkiállításra készült 1899-ben (nem ugyanez az itt kiállított, hanem ennek egy kisebb, fele ekkora változata). A szobor a nemzetközi bizottság elismerését is elnyerte, ugyanis a kiállításon nagydíjat nyert. Úgy tudni, hogy a szobor megformálásához a művész a csikósokat, ruházatukat, mozgásukat a Hortobágyon tanulmányozta, a lovakat pedig Bábolnán az állami lótenyészetben. Utána a Várban állították ki, a mostani helyén. A szobor a II. világháborúban súlyosan megsérült, ezért eltávolították, majd a restaurálást követően az 1980-as években nem a mostani helyére, hanem a közeli Hunyadi-udvarba került (a Nemzeti Galéria hátsó bejáratával szemben, pont középen volt, még emlékszem is rá gyerekkoromból). A Lovarda felújítása után került ide át a szobor a Lovarda elé, a mostani helyére, vagyis a II. világháború előtti helyére. Szerintem itt igazán jól mutat, emblematikus alkotás. Dinamizmus, mozgás, lendület, erő, energia és ugyanakkor uralom és egyensúly is van benne, állat és ember összhangja, harmóniája.