Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Duna, Tisza, Dráva, Száva

Danubius-kút BudapestDanubius-kút Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2023. októberben, kollégákkal járt ittÉrtékelt: 2023. október 9.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A bevárosi Erzsébet téren a Budapest Eye, az óriáskerék, ami mindent visz, mint látványosság, pedig nagyon is érdemes megnézni a téren vele szemben a Danubius-kutat is, ezt a remekbe szabott díszkutat, amely Ybl Miklós és Fessler Leó nevéhez kötődik. Danubius, azaz Duna allegóriája, amely eredetileg 1883-ban a Kálvin téren került felállításra. A Duna, mint férfialak a díszkút központi alakja a tetején. Ahogy a művészettörténészek is megállapították, Duna úr alakja erősen hasonlít az ókori görög Poszeidón ábrázolásokhoz, egy delfinen áll, ami nem igazán gyakori előfordulású a Dunában, a jobb kezében evező, míg a bal kezében egy fésűkagyló van, ez utóbbi tengeri kagyló szintén nem honos hazánk édesvízű folyóiban.
A neoreneszánsz stílusú, három medencés díszkútnak három ülő nőalakja van, akik hazánk 3 jelentős folyóját jelképezik, a Tiszát, a Drávát és a Szávát. A budakalászi kőfejtőből származott a mészkő, amelyből kifaragták ezt a monumentális alkotást. A kút a II. világháborúban súlyosan megsérült, ezért el kellett bontani. Hogy utána miért került új helyen felállításra, azt nem tudom, de lényeg az, hogy 1959-ben már itt az új helyen állították fel, amikor is még Engels térnek hívták, és itt volt a központi távolsági és nemzetközi buszpályaudvar. Bizony, sokat utaztam innen, leginkább Székesfehérvárra, sőt, Párizsba is.
Érdekesség még, hogy a Kálvin téren lévő egyik lakóépület belső udvarában látható az eredeti Száva nőalak szobor.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (6)
Danubius-kút Budapest - EgyébDanubius-kút Budapest - EgyébDanubius-kút Budapest - EgyébDanubius-kút Budapest - EgyébDanubius-kút Budapest - EgyébDanubius-kút Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Vulkán Wellness Hotel és Kemping Celldömölk - Napi ár félpanzióval
Napi ár félpanzióval
2024.12.21-ig
Vulkán Wellness Hotel és Kemping Celldömölk
37.260 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Portobello Hotel Esztergom - Wellness pihenés félpanzióval
Wellness pihenés félpanzióval
2025.01.02-ig
Portobello Hotel Esztergom
54.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Wellamarin Zamárdi - Napi árak
Napi árak
2024.12.30-ig
Hotel Wellamarin Zamárdi
56.700 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval