Kihagyhatatlan 2025. augusztus 27.barátokkal járt itt
Mindig érdemes új útvonalakon járni, így bukkanhatunk újabb és újabb látnivalókra még itt a szülővárosomban is. Az Árpád hídi felüljáró átépítése miatt jöttem éppen errefelé, ahol a Pacsirtamező utca és a Serfőző utca sarkán láttam meg ezt az alkotást, amelyet más néven Szent Flórián-szoborcsoportként is említenek.
Az oltárszerű talapzaton három veszély ellen - meg persze még sok más veszély ellen is, de most ezeket emelem ki röviden - oltalmazó védőszent kőszobra látható, ezek a tűzvész (Szent Flórián), a pestis (Borromei Szent Károly) és a földrengés (Neri Szent Fülöp - őt leginkább a Legyetek jók, ha tudtok című olasz filmből ismerhetjük). Az eredetileg különálló szobrok a XVIII. század 2. felében barokk stílusban készültek a Zichy-család megbízásából, és nem pontosan itt álltak. 1819-en készült el ez a hármas szoborcsoport és főalak lett a később Flórián térnek is a névadója. 1949-ben az Árpád híd építése miatt lebontották, múzeumi kőtárba került, majd sok évtizeddel később, 2012-ben állították ki és avatták fel ismét, immáron azon a helyen, ahol most is látható. Elég monumentális alkotás, hiszen több mint 5 méter magas. És nagyon jól néz ki szerintem, ezért 5 ponttal jutalmaztam.