Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Nem gurul el a kisgömböc

Gömböc-szobor BudapestGömböc-szobor Budapest a térképen

Érdekes 2022. áprilisban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. május 24.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A gömböc egy konvex, homogén háromdimenziós test, melynek specialitása, hogy összesen két egy stabil és egy instabil egyensúlyi helyzete van. 4 tonnás és 4 méteres, ez a legnagyobb ilyen köztéri szobor, mert világszerte több is van belőle. 2017 óta áll itt a Corvin sétány végét lezáró irodaházak előtt (Nokia székház).
A stabil helyzet az, ahogyan a szobor itt is elhelyezésre került; az instabil pedig ugyanez fejjel lefelé fordítva (180 fokkal elforgatva a térben). Itt elvben szintén meg tudna állni, de bármely kis mozgás kibillenti ebből a helyzetből, ezért instabil egyensúlyi helyzet. Ezt a különleges testet Várkonyi Péter és Domokos Gábor, a BME Építészmérnöki Kar Szilárdságtani és Tartószerkezeti Tanszékének oktatói fedezték fel 2007-ben.
A gömböc név elsősorban a gömbölyded, dundi alakra utal, de másrészt a magyar tradicionális ételre, a disznósajtra is asszociálhatunk, amelyet szintén neveznek gömböcnek, a Kis gömböc című népmesében is szerepel.
Érdekesség, hogy ez a forma megjelenik az állatvilágban is. A gömböc egyensúlyi tulajdonságai miatt több páncélos, héjas állatnak, például teknősnek hozzávetőlegesen gömböc alakú páncélja, héja alakult ki. Ez segíti őket abban, hogy vissza tudjanak fordulni, ha hátukra fordítják őket; nekik csak egy kicsit kell elmozdulniuk, a többit elvégzi a gravitáció.
A gömböc volt a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának központi eleme.
Szerintem nagyon izgalmas ez a forma, bár tény, hogy nem olyan nevezetessége Budapestnek, ami kihagyhatatlan lenne, minden esetre jól néz ki itt a modern üzletházak között.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (5)
Gömböc-szobor Budapest - EgyébGömböc-szobor Budapest - EgyébGömböc-szobor Budapest - EgyébGömböc-szobor Budapest - EgyébGömböc-szobor Budapest - Egyéb

Gömböc-szobor további értékelései

2022.04.19egyedül
Kihagyhatatlan
Tényleg nagyon izgalmas, de csak azoknak, akiket érdekel az ilyen. Egy világraszóló magyar találmány, amiről alig tudnak vagy beszélnek az emberek. A nacionalista embertípus általában emelt hangon tülköl arról, hogy minden létező, jelentős találmány az ő népének nevéhez fűződik, a magyar tudósok...
Népszerű szállások a környéken
Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz - Napi ár félpanzióval
Napi ár félpanzióval
2024.12.29-ig
Bonvital Wellness & Gastro Hotel Hévíz
43.236 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Narád Park Mátraszentimre - Senior pihenés
Senior pihenés
2025.04.01-ig
Hotel Narád Park Mátraszentimre
87.824 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa - Napi ár all inclusive ellátással
Napi ár all inclusive ellátással
2024.12.31-ig
Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa
65.065 Ft / 2 fő / éj-től all inclusive ellátással