Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

E helyütt állott Irinyi János gyufagyára

Irinyi János-emlékmű BudapestIrinyi János-emlékmű Budapest a térképen

Érdekes 2023. februárban járt ittÉrtékelt: 2023. április 8.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Irinyi János magyar vegyészmérnök és feltaláló, a zajtalan és robbanásmentes, biztonságos gyufa feltalálója, még bécsi vegyészhallgató korában szabadalmaztatta a gyufát. Kén helyett foszfort használt a gyújtáshoz.
1839. december 19-én Pesten a Nyár utca 234. számú házban (ma VIII. kerület Mikszáth tér 1.) megalapította gyújtógyárát (akkoriban még gyújtó fácskának hívták a gyufát), s megkezdték a gyártást. Az alábbi kérelemmel fordult Pest városához: "Olyan gyufácskák előállítására kérek engedélyt, amelyek fellobbanásukkor nem zajonganak, s kén nélkül is készíthetők, miáltal semmi szagot nem csinálnak". Nemcsak gyufákat gyártottak, hanem taplót és fidibuszt (azaz pipa vagy szivar meggyújtására használt összecsavart papírszelet vagy faforgács) is. A sors furcsa fintora volt, hogy 5 évvel később a gyár csődbe ment.
A földszintes gyárépületet 1869-ben lebontották, majd a jelenlegi épület került a helyére, ami eleinte háromszintes lakóházként működött, és ebben a házban élt Mikszáth Kálmán 1902 és 1911 között az első emeleten, melynek erkélyén gyakran üldögélt pipázva.

Az 184849-es szabadságharcban jelentős szerepet vállalt Irinyi, Kossuth ugyanis őt bízta meg az ágyúöntés és puskaporgyártás irányításával és az állami gyárak felügyeletével. Őrnagyként a nagyváradi lőporgyár vezetője volt.
Tudományos jelentősége nemcsak a gyufa feltalálásában rejlik, de rengeteget tett az új, modern kémia meghonosításában és hazai elterjesztésében, valamint a magyar kémiai szaknyelv kialakításában.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (3)
Irinyi János-emlékmű Budapest - EgyébIrinyi János-emlékmű Budapest - EgyébIrinyi János-emlékmű Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Hotel Nagyerdő Debrecen - Nyugdíjas napok
Nyugdíjas napok
2024.10.31-ig
Hotel Nagyerdő Debrecen
127.200 Ft / 2 fő / 4 éj-től félpanzióval
Hotel Rudolf Hajdúszoboszló - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.12.22-ig
Hotel Rudolf Hajdúszoboszló
Kérd ajánlatunkat!
Hotel Vital Zalakaros - Vital wellness
Vital wellness
2025.01.05-ig
Hotel Vital Zalakaros
Kérd ajánlatunkat!