473. helyezett városi Szobor közül
Kategória Szobor
József Attila mellszobor Budapest bemutatkozása
József Attila alakját a terézvárosi Liszt Ferenc téren találhatjátok, a Zeneakadémia felőli részen. Hogy miért pont itt? József Attila egyik törzshelye, a Japán Kávéház hajdanán a tér közelében helyezkedett el. Gyurcsek Ferenc alkotását 2006-ban emelték fel.
A Liszt Ferenc téren több szobor is található, híresebbek, látványosabbak, mint ez, de azért emlékezzünk meg róla. Amikor legutóbb arra jártam és a fotókat is készítettem, a parkot éppen rendezték, parkosították, ezért még nem a végleges állapotot mutatta a helyszín.
Gyurcsek Ferenc 2006-os alkotása gránit talapzaton bronz mellszobor, elég borús, pesszimista hangulatban mutatja a költőt, pestiesen szólva elég elborult a feje. A helyszínválasztás oka, hogy itt működött egykoron a Japán Kávéház, ami József Attila egyik kedvelt törzshelye volt. József Attila igencsak népszerű költőnk a mai napig. Szinte minden kisebb-nagyobb településen van róla elnevezve legalább egy utca, de akár iskola, színház is, és több köztéri szobra ismert. A legismertebb talán a Dunánál ihletésű a Kossuth téren. Erre nem mondanám itt a Liszt Ferenc téren, hogy annyira megtalált volna.