Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A jelentős oktatási miniszter emlékezete

Klebelsberg Kunó-emlékmű BudapestKlebelsberg Kunó-emlékmű Budapest a térképen

Érdekes 2023. októberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2023. október 29.
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Gróf Klebelsberg Kunó (néhol rövid U-val Kuno-ként írva) jogász, művelődéspolitikus, belügy-, vallás- és közoktatásügyi miniszter volt, aki a Trianon utáni időszakban (1922-1932) újjászervezte a magyar közoktatást, sok iskolát építtetett, a művészek támogatására ösztöndíj programot indított. Váratlan halálát követően hamarosan megfogalmazódott a szándék egy méltó emlékmű elkészítésére, ez lett az, Grantner Jenő alkotása, amelyet 1939-ben fel is avattak, de ahogy már a hazai szobroknál azt megszokhattuk nem itt, hanem a Március 15. téren, a Duna másik, pesti oldalán.
A monumentális szoborcsoport római klasszicizáló stílusban készült, az álló főalak maga Klebelsberg Kuno, a két ülő mellékalak közül a hölgy a művészetet, míg a férfi a tudományt jelképezi. A II. világháborúban az álló főalak megsérült, meg egyébként sem lett már pol. korrekt Klebelsberg, így hamarosan elbontották 1948-ban, de a két mellékalakot a II. kerületi Adyligeten helyezték el, amelynek közelében, Pesthidegkúton élt Klebelsberg.
A rendszerváltozást követően a szoborcsoportot restaurálták és helyrehozták, az újbóli avatásra 2001-ben került sor itt a XI. kerületben, a Budai Ciszterci Szent Imre-templom mellett, másik oldalán pedig a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium épülete magasodik. A szobor előtti parkos részen jópofa, gömb formára vágott bokrok állnak.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (8)
Klebelsberg Kunó-emlékmű Budapest - EgyébKlebelsberg Kunó-emlékmű Budapest - EgyébKlebelsberg Kunó-emlékmű Budapest - EgyébKlebelsberg Kunó-emlékmű Budapest - EgyébKlebelsberg Kunó-emlékmű Budapest - EgyébKlebelsberg Kunó-emlékmű Budapest - EgyébKlebelsberg Kunó-emlékmű Budapest - EgyébKlebelsberg Kunó-emlékmű Budapest - Egyéb

Klebelsberg Kunó-emlékmű további értékelései

2022.12.14egyedül
Érdekes
Az, hogy Klebelsberg Kunó emlékműve egy templom és egy iskola között áll, teljesen rendben is van, hiszen vallás- és közoktatásügyi miniszter volt egykor. Érdemei is voltak, amiért szobrot állíthatunk neki, a tanyasi iskolahálózat megteremtése, az analfabétizmus felszámolásának kísérlete fűződik...
Népszerű szállások a környéken
Oxigén Family Hotel Noszvaj - Oxigén Wellness Félpanzióval - teljes előrefizetéssel
Oxigén Wellness Félpanzióval - teljes előrefizetéssel
2025.01.01-ig
Oxigén Family Hotel Noszvaj
Kérd ajánlatunkat!
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza - A Mátra felfedezése a legjobb áron
A Mátra felfedezése a legjobb áron
2026.05.03-ig
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza
103.557 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Danubius Hotel Bük Bük, Bükfürd? - Wellness csobbanás előfoglalással
Wellness csobbanás előfoglalással
2025.05.01-ig
Danubius Hotel Bük Bük, Bükfürd?
138.600 Ft / 2 fő / 3 éj-től all inclusive ellátással