Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Szomorú Vasárnap

Kolodko: Seress Rezső miniszobor BudapestKolodko: Seress Rezső miniszobor Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2022. februárban, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2022. március 26.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Budapest pezsgő bulinegyedében, az Akácfa utcában a Kispipa Vendéglő falán található a zeneszerző és zongorista Seress Rezső kis szobra, amely a művészt a zongoránál ülve ábrázolja, de olyan érdekes módon, mintha amúgy egy pipában ülne. 2019. szeptemberben került elhelyezésre. Nagyjából akkoriban vagy valamivel előtte a Kispipa Vendéglő is újranyitott, de valahogy Seress nekik sem hozott szerencsét, ahogy az ő élete is elég szomorúan alakult. Mert a vendéglő bezárt - vélhetően a covid miatt - , de talán újra kinyitnak majd.
Seress Rezső messze leghíresebb dala a Szomorú Vasárnap, angolul Gloomy Sunday címen vált ismertté és örökzölddé, amelyet több mint 100 nyelven adtak már elő. Még a mai napig is népszerű, számtalan feldolgozás készült, talán aki nem magyar, sokan nem is ismerik a dal eredetét, történetét. A sors furcsa fintora, hogy külföldön előbb vált híressé a dal Seress korában, mint idehaza. A zeneszerzőt az is elkeserítette, hogy hamarosan az "öngyilkosok himnuszaként" kezdték emlegetni a dalát.
Voltak egyébiránt más szerzeményei is, nagy számban, amelyek korában közkedveltek voltak, hanglemezen is megjelentek. Érdekesség, hogy nem ismerte a kottát, emlékezetből játszott, illetve mások kottáztak neki.
A gazdasági világválság idején elszegényedett, majd zsidó származása miatt nem foglalkoztatták, ezután a 2. világháború idején munkaszolgálatba került, de túlélte. Magánélete is szerencsétlenül alakult.
Egyébiránt itt élt ő is a közelben, a Dob utcában.
68 évesen ő is öngyilkosságot követett el. Hát ez a beszámoló sajnos nem lett túl vidám. De azért ne szomorkodjunk.

Meg is hallgatom a kedvenc előadóm feldolgozásában a Szomorú Vasárnapot...
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (8)
Kolodko: Seress Rezső miniszobor Budapest - EgyébKolodko: Seress Rezső miniszobor Budapest - EgyébKolodko: Seress Rezső miniszobor Budapest - EgyébKolodko: Seress Rezső miniszobor Budapest - EgyébKolodko: Seress Rezső miniszobor Budapest - EgyébKolodko: Seress Rezső miniszobor Budapest - EgyébKolodko: Seress Rezső miniszobor Budapest - EgyébKolodko: Seress Rezső miniszobor Budapest - Egyéb

Kolodko: Seress Rezső miniszobor további értékelései

2022.03.25egyedül
Kihagyhatatlan
Ezért meg persze, hogy besétálsz az Akácfa utcában, még nincs ott más dolgod, akkor is. Szomorú vasárnap. Mond valamit? Az egyik leghíresebb darabja a magyar zeneirodalomnak, ha már 100 nyelvre lefordították és ezer helyen adták elő. Seress Dezső műve. Én még azon korosztály vagyok, aki emlékszik...
Népszerű szállások a környéken
Ensana Thermal Hévíz - Wellness élmények előfoglalással
Wellness élmények előfoglalással
2024.12.23-ig
Ensana Thermal Hévíz
116.100 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Narád Park Mátraszentimre - Senior pihenés
Senior pihenés
2025.04.01-ig
Hotel Narád Park Mátraszentimre
84.304 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Ambient Hotel Sikonda - Kedvezményes ár félpanzióval
Kedvezményes ár félpanzióval
2024.12.20-ig
Ambient Hotel Sikonda
99.200 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval