Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A korszakos zseni alkot

Liszt Ferenc szobra BudapestLiszt Ferenc szobra Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2022. júniusban, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2022. július 19.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A zseniális Liszt Ferenc hasonlóképpen jól sikerült szobra a róla nevezett téren található a VI. kerületben, az Andrássy út mellett, árnyas fák ölelésében. Mármint amiről ez a beszámoló szól, mivel számtalan Liszt-szobor, emlékmű, emléktábla, dombormű ismert országszerte, sőt határainkon kívül is. Ez a szobor egy kicsit olyan, mint amilyen a zeneszerző is lehetett már a maga korában, életében is. Modern, elszállós, korát megelőző, benne van a dinamizmus, a virtuóz mester, a légiesség, a megszállottság. Egy láthatatlan széken ülve láthatatlan zongorán játszik, pontosabban lehet, hogy ez inkább orgona, hiszen mögötte a boltíves-diadalívszerű márvány építményen mintha orgonasípok sorakoznának. Marton László szobrászművész alkotása 1986-ban került kiállításra (tőle az egyik közönség-kedvenc szobor a Duna-korzón a Kiskirálylány). Az életnagyságnál nagyobb bronzszobor nagyon mozgalmas, könnyed, szinte látjuk, ahogy játszik, mozdul a zeneszerző.
Tipikus külső megjelenéséhez hozzátartozott hosszú ősz haja, és idősebb éveiben földig érő papi reverendát viselt, mint a szobron is látható.
Amint a korabeli sajtó beszámolt a szoboravatásról: "A magyar és az egyetemes zenetörténet kiemelkedő egyénisége születésének 175., halálának 100. évfordulója alkalmából állított szobrot a Fővárosi Tanács."
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (7)
Liszt Ferenc szobra Budapest - EgyébLiszt Ferenc szobra Budapest - EgyébLiszt Ferenc szobra Budapest - EgyébLiszt Ferenc szobra Budapest - EgyébLiszt Ferenc szobra Budapest - EgyébLiszt Ferenc szobra Budapest - EgyébLiszt Ferenc szobra Budapest - Egyéb

Liszt Ferenc szobra további értékelései

2022.07.15egyedül
Kihagyhatatlan
Liszt Ferenc szobra a Liszt Ferenc téren a Liszt Ferenc Zeneakadémiától nem messze azért van pár szobor ezen kívül erről a kivételes zseniről, például az Zeneakadémia bejárata felett is ott ül, meg akár egy utcasarkon belebotlunk az ötödik kerületben de mit mondjak, meg is érdemli. Már párszor...
Népszerű szállások a környéken
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös - Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
2024.12.24-ig
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös
69.900 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Aura Hotel Balatonfüred - Last minute ajánlat
Last minute ajánlat
2024.12.20-ig
Aura Hotel Balatonfüred
46.665 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hunguest Hotel Gyula - Napi ár fürdőbelépővel
Napi ár fürdőbelépővel
2025.05.01-ig
Hunguest Hotel Gyula
46.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval