Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Palotaváros nagy írója

Mikszáth Kálmán-szobor BudapestMikszáth Kálmán-szobor Budapest a térképen

Érdekes 2023. januárban járt ittÉrtékelt: 2023. február 24.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Mikszáth Kálmán szobra meglepő módon a Mikszáth téren áll. A nem igazán jó hírnévnek örvendő VIII. kerületnek talán ez a leghangulatosabb része, a mely a Palotaváros nevet kapta, ahol ráadásul a közbiztonsággal sincs gond, legalábbis én már 30 éve járok errefelé bulizni, szórakozni (is), és még soha semmi atrocitással nem volt találkoztam, de a baráti körömben sem hallottam ilyesmiről, ami azért a VIII. kerületre azért úgy en bloc nem mondható el.

A szobrot 1961-ben emelték, a korabeli sajtó ilyenformán emlékezett meg az eseményről: "A Mikszáth Kálmán téren ünnepélyesen átadták Budapest népének Mikszáth Kálmán szobrát, amelyet a Fővárosi Tanács állíttatott az író halálának 50. évfordulója alkalmával. A szobor Kocsis András Kossuth-díjas szobrászművész alkotása. A Mikszáth Kálmán emlékbizottság nevében Illés Béla Kossuth-díjas író, az emlékbizottság elnöke mondott beszédet. (MTI)"

A helyszínválasztás ezúttal sem a véletlen műve, ugyanis az író 1902-1910 között feleségével, Mauks Ilonával a tér - akkoriban Reviczky tér - 1. számú házának első emeletén lakott. Az épület később Sophianum néven a Sacre Coeur apácák leánygimnáziumaként működött, majd a piaristák költöztek ide, ma pedig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának ad otthont. Korábban másutt is laktak Mikszáthék Józsefvárosban, például a közeli Mária utcában is.

Amikor a szobrot emelték, a tér még egészen másképp nézett ki, sokkal kisebb volt, ugyanis a szobrot körbe lehetett autózni, mögötte is volt utca-szakasz, nagyjából háromszög formájú volt a tér, már négyzetes lett. Ez talán a 90-es évek óta, vagy a rendszerváltást követően valamikor teljesen átalakult, a tér sokkal nagyobb lett, egyrészt pihenőpark funkciót kapott, másrészt a környező vendéglátó egységek teraszai a térre települtek ki. A tér közepén egy kis szökőkutat is kialakítottak. Emlékszem még arra is, hogy a 90-es években itt a téren tartottak nyaranta mini-fesztiválokat, koncerteket is, amit a környékbeli lakók nem fogadtak egyöntetű lelkesedéssel. A Sexepil koncertjén az egyik feldúlt, nyugalomra vágyó lakó nemes egyszerűséggel az ablakból leöntötte vízzel a színpadot s vele együtt a fellépő zenekart is.

A szobor alapszíne fehér, mészkőből készült, életnagyságnál valamivel nagyobb, ezáltal nagy írónkat robusztusnak, monumentálisnak ábrázolja. Korabeli elegáns ruhában, felöltőben, kabátban ábrázolta a szobrász, bal kezével sétapálcára támaszkodik. Az író cipője előtt mécses és koszorú jelzi a jelenkori megemlékezést.

Még egy érdekesség a térről, van itt egy nagyon jó állat és humán patika, ahol már többször sikerült olyan gyógyszert beszerezni, ami az egész fővárosban hiánycikk volt.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (8)
Mikszáth Kálmán-szobor Budapest - EgyébMikszáth Kálmán-szobor Budapest - EgyébMikszáth Kálmán-szobor Budapest - EgyébMikszáth Kálmán-szobor Budapest - EgyébMikszáth Kálmán-szobor Budapest - EgyébMikszáth Kálmán-szobor Budapest - EgyébMikszáth Kálmán-szobor Budapest - EgyébMikszáth Kálmán-szobor Budapest - Egyéb

Mikszáth Kálmán-szobor további értékelései

2022.11.25egyedül
Érdekes
Mikszáth Kálmán szobra hol álljon máshol, mint a Mikszáth Kálmán téren? A drága palóc mesemondó zömök, testes ember volt, mészkőből szobrott mása is talán ezt tükrözi. Gyönyörű a háttért adó vöröstéglás épület is, jó keretet biztosít a fehér szobornak. Én meg szívesen elnézegetem, azt hiszem...
Népszerű szállások a környéken
Hunguest Bük Bük, Bükfürd? - Pünkösdi pihenés all inclusive ellátással
Pünkösdi pihenés all inclusive ellátással
05.17-20.
Hunguest Bük Bük, Bükfürd?
142.460 Ft / 2 fő / 2 éj-től all inclusive ellátással
Hungarospa Thermal Hotel Hajdúszoboszló - Spa ajánlat fürdőbelépővel
Spa ajánlat fürdőbelépővel
2024.12.22-ig
Hungarospa Thermal Hotel Hajdúszoboszló
107.200 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Gotthard Hotel Szentgotthárd - Senior 55+ ajánlat fürdőbelépővel
Senior 55+ ajánlat fürdőbelépővel
2024.12.23-ig
Gotthard Hotel Szentgotthárd
42.120 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval