Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Gábriel törött szárnya

A német megszállás áldozatainak emlékműve BudapestA német megszállás áldozatainak emlékműve Budapest a térképen

Érdekes 2022. júliusban, kollégákkal járt ittÉrtékelt: 2022. július 12.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Ezt a 2. világháborús emlékművet a Szabadság tér déli oldalán, a vicces szökőkutak előtt, az UniCredit Bank székházánál 2014. július 20-án állították fel, Magyarország német megszállásának 70. évfordulóján, emléket állítva azoknak az áldozatoknak, akiknek halála közvetlenül köthető Magyarország 1944-es német megszállásához. Az alkotást Párkányi Raab Péter szobrászművész készítette.

A műalkotás nem sorolható egyik tiszta stílusirányzathoz is, mondhatnám eklektikus. Az összesen 13 oszlopból vannak épek, vannak csonkák, leomlottak. A 4 magas oszlop egy timpanont tart, előtte Gábriel arkangyal felemelt szárnyaival - az egyik szárnya sérült - és karjaival az ég felé tekint, jobb kezében országalmát tartja, de mintha csúszna ki a kezéből. Gábriel arkangyal Magyarország védelmezőjeként van számon tartva. A timpanonból a birodalmi német sas éppen lesújtani készül az országalma felé. A jobb oldalon Az áldozatok emlékére felirtat olvasható magyar, angol, német, orosz és héber nyelven.

A szobor felállítása elég nagy hullámokat vetett a politikusok és a média körében, adott oldaltól/beállítottságtól függően, de a társadalom egyes köreiben is visszatetszést keltett. Ha igaz, a szobor megrendelésére és felállítására pályázat nélkül került sor. Hivatalos szoboravatás nem történt, de azóta is változatlanul áll.
Az emlékmű előtt a felállítását követően rendszeresen tartottak megemlékezéseket, nem mondanám tüntetésnek, pár ember előtt mondtak beszédeket. Emellett az út mellett régi sajtócikkeket, emlékiratokat, kiszuperált bőröndöket, fotókat, száraz virágot helyeztek ki az egykori áldozatok emlékeként az emberek. Emiatt összességében elég rendezetlen, "kupis" lett az egész, mindenki azt rak ki, amit akar.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (10)
A német megszállás áldozatainak emlékműve Budapest - EgyébA német megszállás áldozatainak emlékműve Budapest - EgyébA német megszállás áldozatainak emlékműve Budapest - EgyébA német megszállás áldozatainak emlékműve Budapest - EgyébA német megszállás áldozatainak emlékműve Budapest - EgyébA német megszállás áldozatainak emlékműve Budapest - EgyébA német megszállás áldozatainak emlékműve Budapest - EgyébA német megszállás áldozatainak emlékműve Budapest - EgyébA német megszállás áldozatainak emlékműve Budapest - EgyébA német megszállás áldozatainak emlékműve Budapest - Egyéb

A német megszállás áldozatainak emlékműve további értékelései

2022.04.05egyedül
Átlagos
Fura, hogy éppen a Szabadság tere hemzseg a megosztó emlékművektől, kemény csaták voltak a szovjet hősi emlékmű miatt is, az usánka szobor szomorú végzete egy másik esemény, és pár lépéssel arrébb a hídon álló Nagy Imre kitoloncolása a helyére került irredenta birodalmi emlékmű miatt is sok port...
Népszerű szállások a környéken
Hotel Forrás Zalakaros - Félpanziós ajánlat
Félpanziós ajánlat
2025.01.02-ig
Hotel Forrás Zalakaros
18.915 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Lövér Sopron - Senior csomag örökifjaknak
Senior csomag örökifjaknak
2024.12.24-ig
Hotel Lövér Sopron
67.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Danubius Hotel Marina Balatonfüred - Hajókázás a Balatonon
Hajókázás a Balatonon
2024.10.13-ig
Danubius Hotel Marina Balatonfüred
82.294 Ft / 2 fő / 2 éj-től all inclusive ellátással