Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Itt volt a Tangó

Ószeres BudapestÓszeres Budapest a térképen

Érdekes 2023. decemberben, egyedül járt ittÉrtékelt: 2024. január 7.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A VIII. kerületi Teleki téren a Népszínház utca felőli bejárat előtt egy 3 szoborból álló csoport látható (Lámpagyújtó, Ószeres, Gróf Teleki), amelyek igazából nem függenek össze, de olyan közel vannak egymáshoz, hogy mondhatni ilyenformán mégis egy egységet alkotnak, illetve egy időben kerültek kihelyezésre. Ezek egyike az Ószeres szobra.

A Teleki tér pár évvel ezelőtti átfogó felújítása nagyon is indokolt volt, beleértve a piacot, a zöld parkos területeket, és ezek után vagy ezekhez kapcsolódóan kerültek ide a szobrok is. Nagyon szép lett a tér, de sajnos elég sok hajléktalan, csavargó és balhés figura is megfordul itt a parkban. A problémának ezt a részét egyelőre sajnos nem sikerült kezelni és megoldani.

A 2014-ben kiállított szobor alkotója Mészáros Attila szobrászművész, csakúgy, mint a Lámpagyújtó szoboré is. Az Ószeres egy ún. zsánerszobor, egész alakos élethű ábrázolás, lehet vele fényképezkedni és kezet fogni is. A park bejárata előtt fogadja és köszönti az erre járókat. A témaválasztás valószínűleg a helyi, mai napig itt működő piacra, az árusokra utal.

A Teleki tér első neve Baromvásártér volt, s már az 1850-es évektől működött itt a vásár. A marha- és lókereskedők helyét 1897-től vette át a használtcikk piac (bolhapiac), ahol az ószeresek árultak, ekkor lett a piac közkedvelt neve Tangó, ami egy igazi zsibvásár lett annak minden előnyével és hátrányával.
Az évtizedek alatt egyre inkább zűrössé vált piacot végül az 1950-es években az Ecseri útra költöztették ki. Ezután már a ma is ismert élelmiszerpiac - zöldség, gyümölcs, hentesárú, tejtermék, pékáru - vette át a helyét. A megújított piacot 2010-ben nyitották meg.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (7)
Ószeres Budapest - EgyébÓszeres Budapest - EgyébÓszeres Budapest - EgyébÓszeres Budapest - EgyébÓszeres Budapest - EgyébÓszeres Budapest - EgyébÓszeres Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Hunguest Hotel Pelion Tapolca - 2 éjszakás ajánlat félpanzióval
2 éjszakás ajánlat félpanzióval
2025.01.06-ig
Hunguest Hotel Pelion Tapolca
82.460 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Villa Plattensee Vonyarcvashegy - Legjobb ár
Legjobb ár
2024.09.29-ig
Villa Plattensee Vonyarcvashegy
25.080 Ft / 2 fő / éj-től büféreggelivel
Hotel Karos Spa Zalakaros - Élmény, mosoly, kikapcsolódás
Élmény, mosoly, kikapcsolódás
2026.01.03-ig
Hotel Karos Spa Zalakaros
103.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval