Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Nem tudhatom...

Radnóti Miklós szobra BudapestRadnóti Miklós szobra Budapest a térképen

Érdekes 2022. szeptemberben járt ittÉrtékelt: 2022. szeptember 7.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Radnóti Miklós (született: Glatter Miklós) egyik ismert szobra a 6. kerületben a Nagymező utcában található. A másik, szintén közismert egészalakos szobra stílszerűen a Radnóti Miklós utcában, a Pozsonyi úti kereszteződésben, a Herman Ottó Általános Iskola mellett található, a 13. kerület újlipótvárosi részén.
Egy viszonylag új szoborról van szó, 2015-ben avatta fel a XIII. kerületi Önkormányzat képviseletében a kerület polgármester, Tóth József. A költő az egyik közeli utcában született, a Kádár utca 8. szám alatt ( a ház falán emléktáblát helyeztek el), majd korai gyermekéveit töltötte itt, a személyes kötődés miatt is szeretett volna a kerület lakossága méltóképpen megemlékezni híres, tragikus sorsú szülöttéről.
Később feleségével szintén itt a kerületben, a Pozsonyi út 1. szám alatt béreltek egy kis lakást 1935-ben, ahol egészen haláláig lakott. Felesége, Gyarmati Fanni hűséges maradt a házhoz és a kerülethez is, 2014-ig, haláláig itt élt ebben a házban. Rá 1 évvel készült el a szobor.
A sajtóbeszámolóból tudtam meg, hogy a szoboravatáson Bálint András színész a Nem tudhatom c. versét szavalta el.
A szobrot Janzer Frigyes szobrászművész készítette. A szobor úgy ábrázolja Radnótit, mint a kerület egyik polgárát. Arcán a mosoly arra akar utalni, hogy itt élte legboldogabb éveit (élete utolsó 8 évét).
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (6)
Radnóti Miklós szobra Budapest - EgyébRadnóti Miklós szobra Budapest - EgyébRadnóti Miklós szobra Budapest - EgyébRadnóti Miklós szobra Budapest - EgyébRadnóti Miklós szobra Budapest - EgyébRadnóti Miklós szobra Budapest - Egyéb

Radnóti Miklós szobra további értékelései

2023.05.12egyedül
Érdekes
Ilyen rúdhoz, léchez támaszkodó Radnóti szobor van néhány az országban, és míg egyik a másiknak a másolata, a másik az egyiknek nem. Felületesen azt mondanánk, ha csak úgy elmegyünk mellette, hogy ja, hát igen, ez ugyanaz, mint ami a Radnóti Színpad előtt áll, vagy Mohácson, vagy Salgótarjánban....
Népszerű szállások a környéken
Hunguest Saliris Egerszalók - Napi ár
Napi ár
2024.12.24-ig
Hunguest Saliris Egerszalók
56.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Danubius Hotel Annabella Balatonfüred - Hajókázás a Balatonon
Hajókázás a Balatonon
2024.10.11-ig
Danubius Hotel Annabella Balatonfüred
60.638 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Narád Park Mátraszentimre - Senior pihenés
Senior pihenés
2025.04.01-ig
Hotel Narád Park Mátraszentimre
84.304 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval