Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Vadászok, csúcsra fel

Rudolf trónörökös szobra BudapestRudolf trónörökös szobra Budapest a térképen

Érdekes 2022. júniusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2022. július 15.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Habsburg Rudolf trónörökös nem élte meg, hogy uralkodó lehessen. 31 éves korában, 1889-ben holtan találták szeretőjével a Bécs közeli Mayerling vadászkastélyban. Életében ez a két tárgykör a szenvedélyei közé tartozott, a vadászat és a hölgyek, ellenben a politika, kormányzás, országvezetési kérdések nemigen keltették fel az érdeklődését, nem az ő világa volt, ha rajta múlott, nem is akart volna király/császár lenni, a család nagy bánatára. A szobrot, amely a neves Ligeti Miklós alkotása 1908-ben állították ki ünnepélyes keretek között, maga Ferenc József császár avatta fel. A szobor elkészítését az Uránia Tudományos Társaság kezdeményezte közadakozásból, 1903-ban. 1949-ig állt a szobor a Városligetben (egy kicsit odébb, nem a mostani helyen, hanem a régi Stefánia úton), utána eltávolították a kommunisták, egy szobortemetőbe - Kiscelli Múzeum raktárába - került, majd itt talált rá a Nagybereki Állami Gazdaság akkori igazgatója, és ő szállíttatta el és állította ki Balatonfenyvesen a vadászcentrumban/ ÁG irodaháza előtt 1982-ben, mint "vadász" szobrot. Innen 1995-ben került vissza a Városligetbe, de nem az eredeti helyére és új talapzattal (a most láthatóval).
A szoborról így írtak egy korábbi beszámolóban: "Az elvárható díszruhás, de legalább is uniformisban feszítő macsó férfiú helyett, egy az erdő szépségeibe belefeledkező vadászruhás természetjárót látunk. Tollas kalapja kissé hátracsapva, bizonyára most törölte le a bőrbetétjéről a rárakódó izzadságot. Nyakában távcső, és a vállán átvetett puska is csak azért van ott, hogy megtartsa a felöltőjét. Orrában az erdők illata, fülében a madárdalos csend hangja, szemében a pillanat szépsége."
A délceg, sportos férfialak egy hegycsúcson vagy sziklaszirten áll. Érdekesség, hogy a kő felületére csak annyit írtak "Rudolf" , egyéb cím, titulus, vagy akár a Habsburg dinasztia neve sem szerepel rajta. Érdekesség még, hogy a magyarok gyakran Rezső királyfiként nevezték.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (5)
Rudolf trónörökös szobra Budapest - EgyébRudolf trónörökös szobra Budapest - EgyébRudolf trónörökös szobra Budapest - EgyébRudolf trónörökös szobra Budapest - EgyébRudolf trónörökös szobra Budapest - Egyéb

Rudolf trónörökös szobra további értékelései

2022.07.15egyedül
Érdekes
Rudolf Sisi és Ferenc József császár egyetlen fia volt, és mint ilyen, a trón várományosa is, de egy kicsit másfajta életet élt, erősen ellenezte a Monarchia egyes lépéseit és kötődéseit, valamint úgy tudjuk, elég liberális volt, álnéven irkált is állam- és valláskritikákat. A nőket is szerette,...
Népszerű szállások a környéken
Alfa Hotel Miskolctapolca - Nyári vakáció
Nyári vakáció
06.28-08.31.
Alfa Hotel Miskolctapolca
89.900 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Prémium Hotel Panoráma Siófok - Irány a Balaton
Irány a Balaton
06.14-28.
Prémium Hotel Panoráma Siófok
109.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Panoráma Balatongyörök - Bomba tavasz
Bomba tavasz
2024.06.21-ig
Hotel Panoráma Balatongyörök
86.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval