Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Budapest és a béke jelképe

Szabadság szobor BudapestSzabadság szobor Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2021. szeptemberben, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2022. július 2.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Szabadság szobor a főváros egyik ikonikus látványossága, az egyik legtöbbet fotózott látnivaló a városban, a Gellért-hegy tetején. Érdekes módon itt az adatbázisban külön szerepel a Citadella is, amely nagyobb területet jelent, hiszen magában foglalja az egész hegytetőt, a Szabadság-szoborral, a két kísérő szoborral és a mögöttük húzódó erőddel. 1987 óta az UNESCO világörökség része a komplexum.
Az erőd keleti, városra néző fala tövében áll a Szabadság szobor, Kisfaludi Strobl Zsigmond 1947-ben felállított alkotása. A 2. világháború után készült. A szobor talapzata előtt eredetileg álló szovjet katona szobrát 1992-ben távolították el és átszállították a budatétényi Memento Parkba. A szobor elhelyezése nyilván célzatos volt, a város számos pontjából jól látható, kitűnően fotózható. Kétségtelen, hogy a Szabadság-szobor fővárosunk egyik jelképe. A 14 méter magas monumentális nőalak pálmaágat tart a kezében a feje felett, ami a béke és a győzelem jelképe. A talapzattal együtt 40 méterre magasodik az ég felé.
Tavaly elkezdődött a Citadella nagyszabású felújítása, amelyet a kormányzat már évek óta tervezett. Várhatóan 2023-ra készül el. Egy ideje olyan munkálatok zajlanak, ami miatt a Szabadság-szobor sem látogatható.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (10)
Szabadság szobor Budapest - EgyébSzabadság szobor Budapest - EgyébSzabadság szobor Budapest - EgyébSzabadság szobor Budapest - EgyébSzabadság szobor Budapest - EgyébSzabadság szobor Budapest - EgyébSzabadság szobor Budapest - EgyébSzabadság szobor Budapest - EgyébSzabadság szobor Budapest - EgyébSzabadság szobor Budapest - Egyéb

Szabadság szobor további értékelései

2022.05.27egyedül
Kihagyhatatlan
Annyi apró, érdekes, meg nem érdekes, jelentős, meg nem annyira szobrunk, emlékművünk van, méltattunk is már vagy pár tucatot, de hát itt van ez, az égbenyúló, a mindenki által ismert, a szimbolikus, a - mondhatnám - rendszerfüggetlen óriás, aki a főváros felett áll, pont róla feledkeznénk meg?...
Népszerű szállások a környéken
Fagus Hotel Sopron - Kedvezményes ajánlat
Kedvezményes ajánlat
2024.12.23-ig
Fagus Hotel Sopron
95.645 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Avar Hotel Mátrafüred - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.12.01-ig
Avar Hotel Mátrafüred
65.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Rudolf Hajdúszoboszló - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.12.22-ig
Hotel Rudolf Hajdúszoboszló
Kérd ajánlatunkat!