Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Padon ülve a kutyáival

Tom Lantos BudapestTom Lantos Budapest a térképen

Érdekes 2023. augusztusban, gyerekekkel járt ittÉrtékelt: 2023. szeptember 28.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Egy viszonylag új, modern szoborról van szó, amely a XIII. kerület Vizafogó városrészében található, egy kis parkos részben, lakóházak között. A kis sétány maga is Tom Lantos nevét viseli, így a szobor elhelyezkedése magáért beszél. Egy kerületi projekt keretében (Angyal Zöld) került sor a szobor elkészítésére és elhelyezésére 2018-ban. A magyar zsidó származású amerikai demokrata párti politikus, képviselő és diplomata születésének 90. és halálának 10. évfordulóján történt meg a szoboravatás. Túlélte a holokausztot, majd 1947-től kezdődően már az USÁ-ban töltötte életét, mivel ösztöndíjat kapott, itt végezte egyetemi tanulmányait, és alapozta meg a karrierjét, de kapcsolatban maradt a hazájával. Politikai tevékenységének megítélése vegyes, ebbe most itt nem mélyednék bele, de azt pozitívumként említem azt, hogy a nemzetiségi, kisebbségi jogok biztosításának egyik élharcosa volt.
Gyermekkorában jómódú családjával itt a kerületben, a Szent István park 25 számú házban laktak és a közeli Berzsenyi Gimnázium tanulója volt. A szoboravatás nagyon komoly esemény volt a kerületben, hiszen például az amerikai nagykövet, Tom Lantos felesége és lányai is személyesen részt vettek rajta, számos külföldi és hazai "fontos ember", természetesen a került polgármestere is.
A szobor érdekessége, hogy Tom Lantos egy padon ül elegáns hivatalos öltözetben, jól szabott zakóban, és a padon két kedves kutyája figyeli őt érdeklődve.
Érdekesség még, hogy a szobor alkotója a Magyarországon élő örmény származású Yengibarian Mamikon szobrászművész.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (6)
Tom Lantos Budapest - EgyébTom Lantos Budapest - EgyébTom Lantos Budapest - EgyébTom Lantos Budapest - EgyébTom Lantos Budapest - EgyébTom Lantos Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Hungarospa Thermal Hotel Hajdúszoboszló - Prémium nyár
Prémium nyár
2024.09.01-ig
Hungarospa Thermal Hotel Hajdúszoboszló
140.800 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Rudolf Hajdúszoboszló - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.12.22-ig
Hotel Rudolf Hajdúszoboszló
Kérd ajánlatunkat!
Hunguest Hotel Pelion Tapolca - 2 éjszakás ajánlat félpanzióval
2 éjszakás ajánlat félpanzióval
2025.01.06-ig
Hunguest Hotel Pelion Tapolca
82.460 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval