Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Szózat a nemzetnek

Vörösmarty Mihály szobra BudapestVörösmarty Mihály szobra Budapest a térképen

Érdekes 2022. júniusban, kollégákkal járt ittÉrtékelt: 2022. július 2.
Ajánlom a helyet másoknak is!
114 éves a költő hófehér márvány szobra, amely monumentális tömegével a szintén róla elnevezett Vörösmarty tér közepén található, fákkal körbevéve. A közelmúltban az egész tér megújult, megszépült, újra kövezték, a fő gyalogos csapásirányokat megrajzolva.

Elég részletes leírások állnak rendelkezésre a szoborról:

A talapzat 23 tömbből, haraszti mészkőből épült. Vörösmarty ülő szobra kiváló minőségű carrarai márványból készült, 330 cm magas. Körülötte a társadalom minden rétegének képviselői állnak. A bal sarokban egy munkásember leteszi pörölyét, és átöleli a feleségét és a kisfiát. Egy kislány virágcsokrot tart, bal kezével megfogja a füzért tartó nő kezét, mellette díszmagyar-ruhás férfi, akihez leányka odasimul. Jobb oldalt nőalak, karján csecsemővel, előtte iskolásfiú. Egy öreg parasztember botjára támaszkodik, mellette zászlótartó. Egy kisdiák énekel. A kompozíció szélen földműves és parasztlány áll. Hátul ülő úrilány és felnőtt diák, mellettük pásztorfiú. A jobb oldalon párja egy parasztlány. Idős nő unokájával. A mellékalakok 275 cm-esek. A szoborcsoportok 21 db carrarai márványtömbből állnak.
Lehet úgy is értelmezni ezt szerintem, hogy Vörösmarty mindenkihez szól, a társadalom minden rétege felé van üzenete, illetve az egész nemzet tiszteli, becsüli a nagy költőt, a Szózat szerzőjét.
A talapzaton a szózat kezdő sorai olvashatóak: "Hazádnak rendületlenül légy híve oh magyar".

Vajon miről híres még a tér, azon kívül, hogy innen indul a nevezetes pesti sétálóutca, a Váci utca? Az 1990-es évforduló körüli években itt a szobor tövében volt az underground, punk, goth, gruftie fiatalok találkozóhelye. Ez is már a múlt, alig akad, aki emlékezne rá.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (7)
Vörösmarty Mihály szobra Budapest - EgyébVörösmarty Mihály szobra Budapest - EgyébVörösmarty Mihály szobra Budapest - EgyébVörösmarty Mihály szobra Budapest - EgyébVörösmarty Mihály szobra Budapest - EgyébVörösmarty Mihály szobra Budapest - EgyébVörösmarty Mihály szobra Budapest - Egyéb

Vörösmarty Mihály szobra további értékelései

2022.04.11egyedül
Kihagyhatatlan
Budapesten a belváros, azaz a város legelegánsabb központi része egyet jelentett a Vörösmarty térrel. A kisföldalatti is idáig járt. Itt volt a Duna pár lépésre, a legelegánsabb szállodák a környéken, üzletek a Váci utcában, a reptérre innen ment a busz, szóval, a leg-leg-leg... és a Szózat írója...
Népszerű szállások a környéken
Tisza Balneum Hotel Tiszafüred - Napi ár félpanziós ellátással
Napi ár félpanziós ellátással
2024.12.29-ig
Tisza Balneum Hotel Tiszafüred
49.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Ensana Thermal Hévíz - Wellness élmények előfoglalással
Wellness élmények előfoglalással
2024.12.23-ig
Ensana Thermal Hévíz
88.290 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Wellamarin Zamárdi - Napi árak
Napi árak
2024.12.30-ig
Hotel Wellamarin Zamárdi
56.700 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval