Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Koszorút a grófnak

Zichy Nándor szobra BudapestZichy Nándor szobra Budapest a térképen

Érdekes 2022. decemberben, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2023. január 23.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Zichy Nándor szobra a VIII. kerületi Lőrinc pap téren található. Őszintén szólva én nem tudtam semmit eme úriemberről, azon túl persze, hogy a Zichy-család hazánk jelentős nemes családjai közé tartozott a XIX. században és még a XX. század első felében. Szóval utána kellett néznem, Zichy Nándor gróf politikus volt, a Katolikus Néppárt alapítója és országgyűlési képviselő, mint többen is előtte/utána a Zichy-család férfitagjai közül.

Szobrát, amely Orbán Antal alkotása, 1930-ban állították fel a Jézus Szíve jezsuita templommal szemben. Valójában ez egy monumentális, több alakos szoborcsoport. Persze nem sokáig maradhatott itt, 1949-ben lebontották, de a teljes megsemmisítést, a beolvasztást szerencsés módon elkerülte. A szobrot évtizedekig vidéken rejtegették, majd a rendszerváltozást követően 1992-ben visszakerült ide az eredeti helyére.

A tér Mária utcai felőli részén állt a Zichy-palota, amely jelenleg egy szépen felújított, elegáns szállodaként működik. A gróf 1899-ben építtette fényűző eklektikus stílusban. A gróf családja a jezsuita templomot nagylelkűen támogatta, maga a templom is közadakozásból épült, talán ezért is tartották méltónak arra, hogy kapjon itt egy szobrot. Amúgy a szobor úgy ábrázolja, mintha éppen szónokolna, míg a papi reverendát viselő egyik mellékalak egy koszorút tart a karjában.

Amúgy egy nagyon csinos, hangulatos tér ez, egy jóféle cseh söröző is található is (Jaromir a Templomhoz) és egy igényes bisztró a másik oldalon. Régebben underground klub és mozi is működött itt a 90-es években.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (7)
Zichy Nándor szobra Budapest - EgyébZichy Nándor szobra Budapest - EgyébZichy Nándor szobra Budapest - EgyébZichy Nándor szobra Budapest - EgyébZichy Nándor szobra Budapest - EgyébZichy Nándor szobra Budapest - EgyébZichy Nándor szobra Budapest - Egyéb

Zichy Nándor szobra további értékelései

2022.11.23egyedül
Érdekes
Üde színfolt a brutál lepusztult nyóckerben, hogy van ez a Palotanegyed. Az ember nem is gondolná, a kerület más részein járva. De ez a Lőrinc pap tér, meg a Krúdy Gyula utca külön fejezet, egészen más benyomást kelt a Nemzeti Múzeumig. Itt áll Zichy Nándor szobra, mely talán az egyetlen róla...
Népszerű szállások a környéken
Hunguest Bük Bük, Bükfürd? - Pünkösdi pihenés all inclusive ellátással
Pünkösdi pihenés all inclusive ellátással
05.17-20.
Hunguest Bük Bük, Bükfürd?
142.460 Ft / 2 fő / 2 éj-től all inclusive ellátással
CE Plaza Hotel Siófok - Balatoni családi vakáció
Balatoni családi vakáció
06.02-09.01.
CE Plaza Hotel Siófok
42.900 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hunguest Hotel Gyula - Napi ár fürdőbelépővel
Napi ár fürdőbelépővel
2025.05.01-ig
Hunguest Hotel Gyula
46.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval