Angyalföldi Evangélikus Egyházközség temploma Budapest
Angyalföldi Evangélikus Egyházközség temploma Budapest
1 értékelés
Angyalföldi Evangélikus Egyházközség temploma Budapest bemutatkozása
A Budapest-Angyalföldi Evangélikus Egyházközség templomát 1938-ban építették, klasszicista stílusban, melyben a II. világháború súlyos pusztítást okozott. A háború után elkészült harangja ma a legnagyobb evangélikus harang a pesti oldalon. A templom díszítése visszafogott kívül és belül egyaránt.
Kívül szürke, belül fehér színű, festetlen ablakokkal. Fő díszítőeleme az oltárkép, mely az emmauszi tanítványok történetét mutatja be.
A XIII. kerületi evangélikus templom a Lehel Piaccsarnok közelében található. Általában nincs nyitva, de vasárnap az istentisztelet előtt-után szerencsénk lehet nyitva találni. A viszonylag újabb, XX. századi templomok közé tartozik, hiszen 1938-ban szentelték fel. Angyalföldön az evangélikus gyülekezet 1919-től kezdett működni, de akkor még nem volt saját templomuk.
A telket a főváros bocsátotta a gyülekezet részére, de maga a templom a hívek adományaiból épült fel Az egyszerű küllemű és belterű templom oltárképe az emmausi tanítványok feltámadás történetét eleveníti meg. A II. világháborúban, majd az 1956-os forradalom idején is megsérült az épület, de sikerült helyreállítani, igaz, ez éveket vett igénybe. Nem tudom, mekkora lehet aktuálisan a gyülekezet, minden esetre, amikor ott jártam, kisgyerekes családoknak volt valamilyen játékos program, jó hangulatban.