udapest egyik különleges, első pillantásra szinte rejtett épülete a Frankel Leó úti zsinagóga. Az 1888-ban, Fellner Sándor tervei alapján épült neogótikus zsinagóga igazi érdekessége, hogy az 1920-as években egy hatemeletes bérházat építettek köré. Így az utcáról belépve egy hangulatos belső udvarban bukkan fel a templom különleges épülete.
Érdemes kívülről is alaposan szemügyre venni az épületegyüttest: a homlokzaton Dávid-csillagok, menóra és Mózes kőtáblái is feltűnnek. A zsinagóga ma is működik, ezért látogatás előtt érdemes tájékozódni az aktuális lehetőségekről.
Kihagyhatatlan 2026. szeptember 4.a párjával járt itt
Varázslatos egy dolog szerintem évtizedekig járkáltam erre úgy, hogy nem tudtam róla. Egyszerűen nem feltűnő. És ennek oka van. Tulajdonképpen rejtettre is épült, nem hivalkodóra. Két hatalmas ház közé, a házakban kizárólag zsidók laktak, és jól ki lett találva, hogy ne is kelljen nekik messzire menni a templomukba, csak ide, az udvarra.
Így aztán a legegyszerűbb a szigorú szabályokat, elírásokat betartani. Szóval, bemész a Frankel Leó út 49-be és paff, ott van az udvaron! A neológok fő zászlóshajója, aztán azóta már más zsinagógákat is rétették a kezüket, de ez a bázis, az alap. Egy órát töltöttünk ebben a kis ékszerdobozban, közben persze rengeteg információ hangzott el, leginkább ismertek, de néhány új is, nekem igazi élvezet volt, ennek az egzotikus, kissé idegen világnak a kulisszái mögé bepillantani. Végignézve, mesélő képeket csináltam, ezeknél többet amúgy sem tudnék elmesélni róla.