2026. szeptemberben, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2026. szeptember 7.Ajánlom a helyet másoknak is!
Nekem mindig is egy furcsa hely volt ez a rabbiképző, a rabbik azok egészen mások, mint a papok, itt nem nagyon vannak hierarchikus emeletek, nincs pápa, meg hasonló főméltóság, a rabbi az rabbi, egy bölcs ember a környezetében, aztán részben vallási elöljáró, részben meg világi, mert minden ezzel meg azzal hozzá fordulnak, a bölcsességének emléke meg generációkon át hat, ld. a csodarabbik sírjait hogy ellepik a zarándokok még a világ túlsó feléről is. Én, mint kívülálló, mindig olyan zavart tisztelettel gondoltam erre a hivatásra, meg hát olyan rendkívüli képzeteket kelt, hogy a bölcseket ki és hol tanítja és mire?? Persze, hogy itt bent van egy tanzsinagóga is, azt sejthettem volna, hiszen a vendéglátóipari tanodákban is van tankonyha, az agrársuliknak is van tangazdasága, az orvosinak tanműtője, hát a rabbiknak mitől ne lenne tanzsinagógája? Aztán hogy én abba egyszer bejutok, na, azt se gondoltam volna, ha egyszer se rabbi, se zsidó, semmi se vagyok, csak egy gój. De most alkalom nyílt rá, hogy egy csoporttal betörhetem ide, hát, izgalmas volt, az biztos. A legtöbb fontos zsidó intézményben van már fémdetektor, bemenetelkor tüzetes táskavizit, de a rabbiképzőben miért van? Ide járnak idegen civilek? Jéé A zsinagóga a magasföldszinten van, az épület nagyrészét nem láttuk, de beülni a helyre rendkívül tartalmas volt, a közelmúltban volt két zsinagógatúrám, mindkettőben egy amúgy tiszteletre méltó idős néni beszélt jószándékúan, de néha össze-vissza mindenféle zagyvalékot, mivel már voltam tucatnyi ilyen helyen, hát van összehasonlítási alapom. De most emberünkre akadtunk, egy rendkívül intelligens, felkészült hölgy tartott előadást, szórakoztató is volt, gazdag is történelmileg, meg zsidókra vonatkozó érdekességeket is bővel tartalmazott. Láttál már zsidó faliórát? Tudod, hogy a héber ÁBC nem tartalmaz külön számokat? Hát akkor mi van az órán? A héber ÁBC első 12 betűje sorban. Na, szóval, sok-sok ilyennek (is) juthatsz a nyomára, ha elzarándokolsz ide. Nem lövök le minden poént, amúgy a látogatás mindent megér.
Thermal Hotel Balance Lenti
Prémium Hotel Panoráma Siófok