Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Acélkék templom

Szent Ferenc sebei templom BudapestSzent Ferenc sebei templom Budapest a térképen

Érdekes 2024. februárban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2024. február 23.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A XVIII. században barokk stílusban épült katolikus templom a Vízivárosban. Ferences szerzetesek építették a templomot, amely mellett eredetileg kolostor is működött. Még véget sem ért a XVIII. század, amikor is II. József rendelete alapján a "semmittevő" ferences rendet feloszlatták, és a kolostorban innentől egészen 1950-ig a Szent Erzsébet gyógyító rendi apácák működtettek kórházat.

Bár a templom homlokzata pár évvel ezelőtt még halvány rózsaszín volt, a legutóbbi rekonstrukciót követően Árpád-házi Szent Erzsébet kék ruháját megidézve acélkék színt kapott (ld. fotók). Érdekesség, hogy német nyelven is tartanak misét a templomban. A belső tér nagyon szép, gazdagon díszített, aranyozott, különleges színvilágú, hiszen a belső térben is sok helyütt látható ez a bizonyos acélkék szín. A fényhatások, a beragyogó napsugarak is különlegesek.

A templom névválasztása egy kicsit groteszk szerintem, de mi is áll a névválasztás hátterében. Úgy mondják, hogy Assisi Szent Ferenc a megtérése pillanatától egészen haláláig odaadó tisztelettel követte, szóval-tettel mindenkinek hirdette a megfeszített Krisztust. A halála előtt két esztendővel, 1224-ben, a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepén, miközben az Alverna-hegyen imádkozott, Krisztus csodálatos módon megújította szenvedésének jegyeit, a szent sebeket szolgájának - Ferencnek - testében. A rendalapító nem dicsekedett a sebekkel, hanem igyekezett elrejteni azokat, de hiteles szemtanúk bizonyították, hogy kezein, lábain és oldalán élete végéig hordozta a soha be nem gyógyuló krisztusi sebeket.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (17)
Szent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - EgyébSzent Ferenc sebei templom Budapest - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Kastélyhotel Sasvár Parádsasvár - Tavaszi Pihenés előfoglalási kedvezménnyel
Tavaszi Pihenés előfoglalási kedvezménnyel
2024.06.20-ig
Kastélyhotel Sasvár Parádsasvár
88.339 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa - Napi ár all inclusive ellátással
Napi ár all inclusive ellátással
2024.12.31-ig
Park Inn by Radisson Sárvár Resort & Spa
65.065 Ft / 2 fő / éj-től all inclusive ellátással
Prémium Hotel Panoráma Siófok - Irány a Balaton
Irány a Balaton
06.14-28.
Prémium Hotel Panoráma Siófok
109.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval