Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Emlékek sokakról

Szent István Bazilika BudapestSzent István Bazilika Budapest a térképen

Kihagyhatatlan 2023. februárban járt ittÉrtékelt: 2023. március 24.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Azzal kezdeném, hogy ez elmúlt 10 év fotóiból válogattam össze egy kisebb csokrot, mármint kisebb ahhoz képest, hogy mennyi van itt a notebook-ban nálam talonban. Úgy gondolom, a Szent István Bazilika a budavári Mátyás templom mellett a legjelentősebb, legismertebb, legtöbbet látogatott vallásos épület hazánkban, de legalábbis a fővárosban feltétlenül. Az V. kerületben álló neoreneszánsz katolikus templomot szerintem egyetlen magyar embernek sem kell bemutatni. A Bazilikát Szent Istvánnak szentelték fel, akinek jobb keze, a Szent Jobb itt található a Bazilikában a Szent Jobb kápolnában.
Legutóbb egy téli szombaton estefelé jártam itt a környéken, amikor meghallottam a harangok zúgását. Gondoltam, benézek a Bazilikába, ha már erre járok. Éppen kezdődött a mise. Annyian voltak, hogy szinte már egy gombostűt sem lehetett leejteni. Minden ülőhelyet elfoglaltak a sorokban, sőt, a folyosókra pótszékeket raktak be. Nem gondoltam volna, hogy ennyi hívő, templomjáró ember van a városban (azt olvastam, hogy 8000 fő a befogadóképessége).

Napközben a főszerep főleg a turistáké, akik jelentős számban özönlenek be a Bazilikába, természetesen miután elkészítették kint a jobbnál jobb selfie-ket.
Érdemes felmenni a toronyba és a kupolához is, én évekkel ezelőtt jártam fenn, de tervezem, hogy ha jobb idő lesz, felnézek újra. A 79 méter magas toronyból csodálatos panoráma nyílik Budapestre.
Jártam már itt gyászmisén, ünnepi hangversenyeken, esküvőn és kiránduló turistaként csak úgy nézelődni, fotózni is. Altemplomában kripta sírhelyeket alakítottak ki, egy régi ásványgyűjtő barátom is itt nyugszik, de több híresség, sportoló, köztük Aranycsapat labdarúgóknak is itt van a sírhelye.
Érdekesség még, hogy 96 méteres magasságával Budapest 3. legmagasabb épülete.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (36)
Szent István Bazilika Budapest - Külső képSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - Külső képSzent István Bazilika Budapest - Külső képSzent István Bazilika Budapest - Külső képSzent István Bazilika Budapest - Külső képSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - Külső képSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - EgyébSzent István Bazilika Budapest - Egyéb

Szent István Bazilika további értékelései

2024.01.19barátokkal
Kihagyhatatlan
Ha már Karácsonyi vásár, akkor kihagyhatatlan a Szent István Bazilika látogatása. Ide vissza kell jönni, rövid látogatás volt idő hiányában, mégis meghitt hangulatban telt az itt töltött idő, legközelebb több időt szentelünk e csodálatosan szép templom bejárására.
2021.12.06barátokkal
Érdekes
Csak pislogok, hogy már mindenki írt mindenféle kis vidéki templomról, az ország hires-neves nagytemplomainál meg mindig azt találom, hogy még senki... Nos, érdekes... azt pontosan nem tudom megmondani, hogy hányszor voltam itt, de hogy most szombaton voltam, az biztos! Afgán ismerőseinket...
Népszerű szállások a környéken
Ambient Hotel Sikonda - Nyugdíjas ár félpanzióval
Nyugdíjas ár félpanzióval
2024.12.20-ig
Ambient Hotel Sikonda
95.642 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Portobello Hotel Esztergom - Senior kedvezmény 60+
Senior kedvezmény 60+
2024.12.23-ig
Portobello Hotel Esztergom
83.700 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Ensana Thermal Hévíz - Wellness élmények előfoglalással
Wellness élmények előfoglalással
2024.12.23-ig
Ensana Thermal Hévíz
88.290 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval