Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Cölöpökre épült sétány a lápvilágban

Szent Jakab Sétány DabasSzent Jakab Sétány Dabas a térképen

Kihagyhatatlan 2023. márciusban, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2023. április 2.
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Dabas északi részén, Dabas-Sári városrészben 9 évvel ezelőtt, 2014-ben készült el ez a különleges, ugyanakkor egyáltalán nem megterhelő sétaösvény, amely a kisgyermekes családok, kutyatartók és mindenféle korú kirándulók körében is nagy népszerűségre tett szert. Az ösvény kiindulópontján egy játszótér is van, valamint itt az út mellett lehet spontán módon leparkolni, nincs kiépített parkoló.

A kb. 2 km-es útvonalat vizes-lápos élőhelyre, cölöpökre építették fel a Duna-Tisza csatorna és a Duna-völgyi Főcsatorna találkozásánál. Az útvonalat végig a fapallókon tehetjük meg, amelynek egyik közbülső megállójánál egy két szintes kilátó is található, Dabasi kilátó néven. A kilátóba elég meredek és keskeny létraszerű lépcső visz fel, de megéri felmenni és fentről megtekinteni a környéket 360 fokos körpanorámában. Az utat végig mocsaras, lápos, vizes részek szegélyezik, a víz néhol kis tavacskává bővül. A fapallós járda végül a csatornához visz ki, amely a helyi horgászok kedvelt pecázó helye.

A Szent Jakab sétány részét képezi az ún. Magyar Zarándokútnak, amely Esztergomból vezet Máriagyűdre, a Pilisen, a Kiskunsági Nemzeti Parkon és a Mecseken át. Szent Jakab Spanyolország (gondoljunk csak az El Camino-ra) mellett a kereskedők és a zarándokok védőszentje, ezért róla nevezték el ezt sétányt.

A kilátó felé kanyarodó út mellett egy színes információs tábla a környék fafajtáit mutatja be.
Egy másik látnivaló és helyi kezdeményezés az Újszülöttek ligete, ahova 2001 óta minden évben ültetnek egy-egy fát, hogy "itt eresszenek gyökeret". Ehhez kapcsolódóan készültek táblák az adott évben született helyi gyermekekről, amelyek közül a 2015-évit kidöntve, ledőlve látni az út mellett, ami elég szomorú. Szintén sajnálatos, hogy egyes kirándulók a vízbe szemetet, üres sörözdobozokat dobáltak, miközben több helyütt vannak az út mellett szeméttartók, szóval még cipelni sem kellett volna.
Milyennek találod ezt az értékelést?

Szent Jakab Sétány további értékelései

2022.09.29egyedül
Érdekes
Tulajdonképpen ez nem is Dabas, hanem Dabas-Sári. Valaha itt láp volt, a neve is mutatja, hiszen a Láp utcában van. Ha nem lenne egy szent út, akkor simán tanösvénynek hívnánk a kor szokása szerint, de ez bizony egy hosszabb zarándokút részeként van definiálva, és ezért inkább Szent Jakab ösvény,...
Népszerű szállások a környéken
Bagolyvár Inárcs - Napi árak reggelis ellátással
Napi árak reggelis ellátással
2024.10.01-ig
Bagolyvár Inárcs
26.995 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös - Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
2024.12.24-ig
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös
69.900 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Aquarell Cegléd - Legjobb ár
Legjobb ár
2024.12.22-ig
Hotel Aquarell Cegléd
89.610 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval