A debreceni Nagytemplom szomszédságában találjuk a Múzeum utca sarkán a Líciumfát, mely egyháztörténeti jelentőségű. A közel 200 éves Líciumfa egy fává nőtt ördögcérnabokor, mely egy igazi botanikai ritkaságnak számít.
A legenda szerint a nagyváradi püspük elküldte a városba Ambrosius kanonokot azzal a céllal, hogy térítse vissza a Tiszántúlra is elkerült reformáció híveit, de Bálint pappal nem tudott szót érteni. A történet szerint a Líciumfa helyén folytattak vitát és Ambrosius mester ekkor az út szélén lévő líciumbokorból letépett egy ágat és azt a kezében tartva mondogatta, hogy Kálvin tanaiból soha nem lesz vallás. A kanonok ekkor a földbe szúrta az ágat és azt mondta, hogy: „Akkor lesz valami az új hitből, amikor ez a földbe szúrt lícium fává nő! ” A kis ágból később fácska cseperedett és ágaival befonta a lelkészlak vasrácsos ablakát, ezzel szimbolizálva a reformáció megszilárdulását. Amikor a házat lebontották a vasrácsot, melyre a líciumfa fonódott megtartották.
Debrecen Megyei Városi Tanács, ne kérdezd, hogy az meg mi, határozata szerint immár fél évszázada helyi jelentőségű védett természeti emlék a Református Nagytemplom egyik hátsó sarkánál lévő líciumfa, más néven ördögcérna. Itteni hivatalos nevén ez a növény a Kálvin téri ördögcérna vagy lícium.
Ki van táblázva szépen, hogy az odavetődő nézelődő ne maradjon tájékozatlan, de az információk igencsak kuszának mondhatók, miként a szóban forgó növény lombozata is. Mert az egyik tábla még bedob egy új elnevezést is, miszerint itt egy iszalagot láthatunk. Na de, az meg, úgy tudom, a clematis köznyelvi elnevezése. Én bizony amondó vagyok, hogy lícium ez itt, amit még gyerekkoromban is gyakran láttam kerítéseken, elvadult kertekben nőni. Kétségtelen, hogy ez a növény botanikai ritkaság, mivel a közönséges lícium példányai általában cserjeméretűvé nőnek, és csak nagyon ritkán érik el a fatermetet, mint ez itt. De talán emiatt még nem érdemelt volna helyi védettséget, sokkal inkább a hozzá kapcsolódó helytörténeti legenda okán. Egy reformáció korabeli hitvita emlékét őrzi, amelynek hevében a katolikus fél azzal a felkiáltással szúrt a földbe egy líciumvesszőt, hogy: Akkor lesz a ti hitetekből valami, amikor ez a dudva fává nő! A nevezetes növény fává nőtt, korát 200, sőt akár 250 évesre becsülik, a református hitből pedig komoly vallás, erős egyház lett. Hol máshol látnánk ezt jobban igazolva, mint Debrecenben?
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 6 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.