Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

SZERTE NÉZTEM A NAGYTEMPLOM TETEJÉRŐL!

Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség DebrecenDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen a térképen

Kihagyhatatlan 2023. júniusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2023. június 8.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Debreceni Református Nagytemplomról tanulmányaink alapján mindannyian tudjuk a legfontosabbakat, ha csak el nem felejtettünk időközben ezt-azt... Akkor pedig a fenti összefoglaló ismertetőben olvashatjuk, így hát fölösleges lenne megismételnem.
Mostanában gyakran járunk Debrecenbe, így terveztem már egy ideje, hogy a régen volt iskolai tanulmányi kiránduláson tett templomlátogatást megismételjem, felelevenítsem. Múlt héten megtettem!
Készültem persze az élményre, olvasgattam, fotókat nézegettem előzőleg, jórészt tudtam, mire számíthatok, hiszen ez az épület Debrecen jelképe, a magyar reformátusok szimbolikus jelentőségű főtemploma. Belépve mégis meglep a hatás, a hatalmas belső tér díszítetlen puritán fehérsége, és a nagy fehér falfelületek által kiemelt, gazdagon aranyozott empire stílusú szószék és az előtte lévő intarziás úrasztal látványa. A szószék fölött elhelyezett orgona mely az ország második legnagyobb mechanikus orgonája híres darab. Olvasom, hogy az 1996-os felújításának eredményeként az ország egyik legszebb hangzású orgonája lett. Biztosan, mert amikor ott jártam, éppen hangolási munkák folytak rajta, de még így is szépen szólt.
Ám nemcsak a templomnézésre készültem egy ideje, hanem arra talán még inkább, hogy legyőzve a tériszonyomat, végigsétáljak fenn a tetőn, a két torony közötti panorámajárdán. Sikerült! Sikerült, mert a lift felvisz a padlásszintig, onnan pedig már csak kb. egy emeletnyi magasságot kell falépcsőkön felmenni, és közben a fordulókban még szusszanni is lehet.
Amikor pedig kinn áll az ember a tetőn, az maga a szabadtér-érzet, és az is nagy élmény volt, hogy a párom lenn állt a téren és így integethettünk egymásnak: én fentről, ő lentről.
A fentről mutatkozó városkép nem különösebben izgalmas, de a közelben az egyik tűzfalon nagyszerű falfestést látni: Az egész falat beborítja Werbőczy István Hármaskönyvének a magyarra fordított címlapja. A tűzfalfestés az első helyi nyomda megalakulásának 460. évfordulójára készült el 2021-ben, és emlékeztet, hogy a híres kiadványt az itteni Alföldi Nyomda jogelődjében nyomtatták. - tudtam meg az átadáskori híradásokból.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (13)
Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - EgyébDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - EgyébDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - EgyébDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - EgyébDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - EgyébDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - EgyébDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - EgyébDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - EgyébDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - EgyébDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - EgyébDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - EgyébDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - EgyébDebrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség Debrecen - Egyéb

Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség további értékelései

2022.07.12a párjával
Kihagyhatatlan
Kelet-Magyarországot hatékonyabban elérték Kálvin tanai, ami érdekes, hogy hogyan is lesz egy kiszolgáltatott falusi ember ilyenista vagy olyanista, ha Svájcban vagy Amerikában kitalálnak egy új vallást, az hogyan hat özvegy Jobbágyné hitére vagy gondolataira egy távoli országban? De mindegy is...
2022.07.01gyerekekkel
Kihagyhatatlan
Ha valamit, akkor a Nagytemplomot feltétlenül érdemes megnézni Debrecenben. A város központjában, a központi téren található monumentális épület. Nagyerdőről vagy a vasútállomásról is közvetlen villamos járattal elérhető. Alapterülete alapján hazánk legnagyobb református temploma, 2000 fő...
Népszerű szállások a környéken
Peró Vendégház Debrecen - Napi árak önellátással
Napi árak önellátással
2025.05.01-ig
Peró Vendégház Debrecen
Kérd ajánlatunkat!
Hotel Nagyerdő Debrecen - Nyugdíjas napok
Nyugdíjas napok
2024.10.31-ig
Hotel Nagyerdő Debrecen
127.200 Ft / 2 fő / 4 éj-től félpanzióval
Hungarospa Thermal Hotel Hajdúszoboszló - Pünkösd
Pünkösd
05.16-20.
Hungarospa Thermal Hotel Hajdúszoboszló
118.000 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval