Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Egzotikus látnivalók

Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma GyöngyösMagyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Gyöngyös a térképen

Érdekes 2022. júniusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2022. június 24.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Mátra Múzeum a mintegy 200 évvel ezelőtti átépítés nyomán ma klasszicista stílusú, egykori Orczy-kastély épületében működik. A 2005-2007-ben felújított kastély Európa Nostra díjat kapott, mely a kulturális örökség helyreállításának legmagasabb elismerése. Mindebből a látogató leginkább azt érzékeli, hogy egy kívül-belül rendkívül kiegyensúlyozott, nyugodt megjelenésű, hangulatú épületet talál a kastélyparkban.
A park egykor angolkertként volt kialakítva, ma azonban kicsit szegényesnek látszik. De így is kellemes sétára, ücsörgésre ad lehetőséget az Orczy-kert, és még egy parányi tó is található benne díszhalakkal, teknősökkel!
A múzeum főépületében jelenleg vadászattörténeti, helytörténeti, ásványtani és őslénytani kiállítás tekinthető meg, valamint az üvegtetővel lezárt belső udvaron található az intézmény "védjegye", fő attrakciója, a mamutcsontváz. Nos, mi itt csak ezt az elképesztő méretű, 40-50 ezer évvel ezelőtt élt mamut nagyrészt eredeti maradványokból helyreállított vázát csodáltuk meg.
A kert távolabbi részében lévő Természettudományi Pavilon, azon belül is a Pálmaház volt számunkra az igazi élmény, ahol többszintnyi magasságban nőnek az egzotikus növények, körben pedig tágas beépített terráriumokban élnek ugyancsak egzotikus lények: hüllők, rovarok, kígyók. Sajnos a növények közül néhány már kiszáradóban van, de a szépen fejlődőkre is ráférne egy kis tisztító célú lemosó permetezés. Megjegyzem, ez a jelenség más, hasonló bemutató helyeken is tapasztalható.
Általában nem szeretjük a kitömött állatok kiállítását, itt viszont sikerült elfogadhatóan bemutatni a rendszertani egységekbe foglalt igen gazdag kiállítási anyagot, amely nagyban segít a hazai állatvilág megismerésében.
Való igaznak éreztük hát, hogy a Mátra Múzeum az ország egyik legjelentősebb természettudományi gyűjteményét őrzi, pedig nem is láttunk mindent.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (8)
Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Gyöngyös - EgyébMagyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Gyöngyös - EgyébMagyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Gyöngyös - EgyébMagyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Gyöngyös - EgyébMagyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Gyöngyös - EgyébMagyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Gyöngyös - EgyébMagyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Gyöngyös - EgyébMagyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma Gyöngyös - Egyéb

Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma további értékelései

2024.01.11gyerekekkel
Kihagyhatatlan
A természetrajzi kiállítás gyerekek számára is érdekes, érthető. A kastély részen levő "élménytér" is segíti a gyerekes családokat. A múzeum külön érdeme, hogy a téliszünetben hosszabbított nyitvatartással volt látogatható.
2023.11.18csoporttal
Kihagyhatatlan
Májusban voltunk osztálykiránduláson a Mátra Múzeumban.Nem csak nekünk felnőtteknek,de a gyerekeknek is nagyon tetszett ez a hely.Sok érdekes dolgot láthattunk.Többek között egy vadász kiállítást,egy hatalmas mamut csontvázat.Megtekintettük a természettudományi pavilont.Felfelé haladva a...
Népszerű szállások a környéken
Avar Hotel Mátrafüred - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.12.01-ig
Avar Hotel Mátrafüred
65.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Szent István Hotel Eger - Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
2024.06.16-ig
Szent István Hotel Eger
63.742 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hunguest Saliris Egerszalók - Napi ár
Napi ár
2024.12.24-ig
Hunguest Saliris Egerszalók
68.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval