Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Lenyűgöző szépség és gazdagság

Szent Bertalan Templom Kincstára GyöngyösSzent Bertalan Templom Kincstára Gyöngyös a térképen

Kihagyhatatlan 2022. júniusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2022. június 28.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A Szent Bertalan Templom Kincstára - az ötvöstárgyak gazdagságát tekintve Magyarország második legnagyobb katolikus egyházi gyűjteménye az esztergomi Főszékesegyházi Kincstár után. A gyűjtemény az egykori Almásy-, vagy ismertebb nevén a Szent Korona Házban található, ahol 1806 és 1809 között három alkalommal őrizték a magyar koronát.

A kincstárban nemcsak nagy művészi értékű ötvös tárgyakat, kelyheket, talpas kereszteket, ereklyetartókat és úrmutatókat őriznek, hanem képeket, könyveket, miseruhákat és szobrokat is. De persze a laikus látogatónak a mérhetetlen értékű és rendkívüli szépségű arany ötvöstárgyak ragadják meg a figyelmét és válnak emlékezetessé. A 48 ötvösmű közül 12 középkori, illetve reneszánsz darab, melyek közül hét sajátosan magyar, filigrán díszítésű kehely. Valamennyit egy műhelyben vagy mesterkörben készítették 1500-1510 között. (A Kincstárban tilos volt fotózni, ezért erről nem tudok képeket csatolni.)

A kiállítást bemutató szakképzett vezetőnk többször is hangsúlyozta, hogy ezek a nagy értékű tárgyak a helyi hívő családok ajándékaként kerültek a város katolikus templomaihoz, a helyi egyházközösséghez. A város nyilvánvalóan azért is büszke az egyházi gyűjteményre, mert az itt őrzött tárgyak mindegyike Gyöngyös jelentős múltjához és kultúrájához tartozik. Amiből persze azt a következtetést is levonhatjuk, hogy Gyöngyös, hála a szőlő-bortermelésnek, valamint az alföld/hegyvidék régiók találkozása folytán élénk kereskedői tevékenységének és a kedvező körülmények között kifejlődhetett iparának köszönhetően igencsak módos település volt a történelmi időkben.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (1)
Szent Bertalan Templom Kincstára Gyöngyös - Egyéb

Szent Bertalan Templom Kincstára további értékelései

2016.09.11egyedül
Átlagos
Gyöngyös belvárosi sétálós részén, az 1784-ben barokk stílusban épült Almásy-palota, amelyet Szent Korona házként is neveztek ad helyet a gyűjteménynek. A Napoleon-i háborúk idején 1806-ban ugyanis ide menekítették a Szent Koronát. A Szent Bertalan templom kincseit a 2. világháború idején úgy...
Népszerű szállások a környéken
Avar Hotel Mátrafüred - Napi árak félpanziós ellátással
Napi árak félpanziós ellátással
2024.09.02-ig
Avar Hotel Mátrafüred
65.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Szent István Hotel Eger - Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
2024.06.16-ig
Szent István Hotel Eger
63.742 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza - A Mátra felfedezése a legjobb áron
A Mátra felfedezése a legjobb áron
2026.04.12-ig
Lifestyle Hotel Mátra Mátraháza
102.740 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval