Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

1848-as szoborkompozíció a sarokban

1848-as első felelős magyar kormány Kalocsa1848-as első felelős magyar kormány Kalocsa a térképen

Érdekes 2023. júniusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2023. július 22.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Kalocsa elsőként állított emléket a Batthyány-kormánynak; az első felelős magyar kormányt bemutató szoborcsoport mintegy emlékműként a sétáló utcából nyíló Negyvennyolcasok terén található.
Valójában tehát, ahogyan itt a látnivaló alcíméből is kitűnik, nem egyedül Batthyány Lajos szobrát láthatjuk Kalocsán, hanem az 1848-as első felelős magyar kormány, a Batthyány-kormány tagjait ábrázoló szoborcsoportot. Az emlékmű felállítását 2010-ben fejezték be, ugyanis a szoboregyüttest nem egyszerre állították fel, hanem több év alatt: elsőként 2008. október 6-án, az Aradi Vértanúk Emléknapján Batthyány Lajos miniszterelnök ülő szobrát avatták fel, amely aztán a kompozíció középpontjává vált azáltal, hogy később körülvették őt kormányának minisztereit ábrázoló, posztamenseken álló mellszobraival.
Mindez így leírva azt tükrözhetné, hogy megérdemelten kiemelt helyen láthatjuk Benedek György 2010-ben befejezetten felállított szoborkompozícióját. Valójában egy némiképp rendezetlen, gondozatlan és stílusában széteső belsőudvarnak érzékeltük inkább a környezetet, mint méltó térnek. Egyáltalán úgy vettük észre, hogy ott valami van, hogy fagylaltozás közben pár méterre tőlünk észrevettük egy bronzalak bokrok mögül kilógó lábait... Közelebb menve derült ki, hogy egy némiképp didaktikusra sikerült, csoportképi mondandót nem igen túllépő, mégis a maga szintjén látványos szoborcsoport rejtőzik egy fa mögött a sarokban.
Pár lépésre innen Petőfi bumfordi mészkőfejét viszont le sem fotóztam...
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (5)
1848-as első felelős magyar kormány Kalocsa - Egyéb1848-as első felelős magyar kormány Kalocsa - Egyéb1848-as első felelős magyar kormány Kalocsa - Egyéb1848-as első felelős magyar kormány Kalocsa - Egyéb1848-as első felelős magyar kormány Kalocsa - Egyéb

1848-as első felelős magyar kormány további értékelései

2023.08.27egyedül
Kihagyhatatlan
Már elhajtottam a paripát Kalocsa központjából, amikor bevillant, hogy hopp-hopp, a Batthyányi kormány még mindig hiányzik, és nyilván vissza is fordultam. Nem volt könnyű rábukkanni, telefonnal mentem, de a környező utcákból nem látni, csak ha behatolsz a tömb közepére, akkor leled meg. Egy...
Népszerű szállások a környéken
Pilvax Hotel Kalocsa - Napi árak reggelis ellátással
Napi árak reggelis ellátással
2024.06.15-ig
Pilvax Hotel Kalocsa
23.950 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös - Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
2024.12.24-ig
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös
69.900 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Duna Relax Hotel Ráckeve - Nyaralás Duna Relax módra
Nyaralás Duna Relax módra
06.21-08.31.
Duna Relax Hotel Ráckeve
Kérd ajánlatunkat!