Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

VILLA ÉS EBÉDLŐ

Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont KaposvárRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár a térképen

Érdekes 2023. augusztusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2023. augusztus 25.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Mi már túl vagyunk azon, hogy minden úgymond kötelező látnivalót megnézzünk, na de ezt mégis meglátogattuk somogyi tartózkodásuk utolsó teljes napján. A ház ugyanis Rippl-Rónai József, a magyar festészet első igazi modern művészének egykori otthona. A kiállítóhely és a látogatóközpont a nagy művész tárgyi és művészi hagyatékát őrzi.
A Rippl-Rónai-villa, más néven Róma-villa Kaposvár egyik műemléképülete. Franciaországból hazatérvén, francia feleségével, a szintén alkotó művész Lazarine-nal ebben a villában lakott és alkotott a XX. század elején Rippl-Rónai József, a magyar impresszionista festészet kiemelkedő alakja. Az épület Kaposvár Róma-hegy nevű részében található, nevét is erről a városrészről kapta. Ez pedig ma is egy, bár elegáns, zöldövezeti széle a városnak. Nagyon figyelni kell hát a térképet, GPS-t, kinek mit, hogy hosszas tévelygés nélkül az elegáns villát rejtő ligetes kerthez eltaláljunk.
A szép parkkal körülvett villában a korabeli polgári életvitel miliőjét élhetjük át, és a festő megalkotta pompás, dekoratív, nem számoltuk meg, de úgy 80-90 festményét láthatjuk.
Nekünk viszont, bevalljuk, a látogatóközpontban megtekinthető rekonstruált Andrássy Ebédlő volt a várt és bebizonyosodottan nagy élmény, függetlenül attól, bár ez is jelent valamit, hogy ez a belső tér 2013-ban megkapta az Év Kiállítása megtisztelő címet. Az ebédlő berendezését budai palotája számára rendelte meg Rippl-Rónaitól 1897-ben Andrássy Tivadar gróf. A magyar iparművészetnek ezt az egységesen szecessziós remekművét az I. világháború elől a család tiszadobi kastélyába menekítették, ott azonban 1918-ban mégis elpusztult. Az ebédlő rekonstrukciója 10 évvel ezelőtt itt, Kaposváron készült el először, majd ennek nyomán Tiszadobon is. Mi ott csodáltuk meg először, hét évvel ezelőtt. A történetek összekapcsolódnak hát!
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (18)
Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - EgyébRippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont Kaposvár - Egyéb

Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpont további értékelései

2018.09.30barátokkal
Érdekes
Rippl-Rónai József az egyik legnevesebb festőnk. Ha alkalom kínálkozik, hogy a keze vagy a lába nyomát megcsodáljuk vagy kövessük valahol, persze, hogy meg is tesszük! A szép ősz és Kaposvár ma módot kínált erre. De mégsem a múzeumba mentünk, hanem a házba, ahol élt. A képeit már többé vagy...
Népszerű szállások a környéken
La Pergola Panzió és Étterem Kaposvár - Napi árak
Napi árak
2024.12.31-ig
La Pergola Panzió és Étterem Kaposvár
23.900 Ft / 2 fő / éj-től ellátás nélkül
Holiday Hotel Csopak - Előrefizetési kedvezmény
Előrefizetési kedvezmény
05.31-09.08.
Holiday Hotel Csopak
27.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hunguest Hotel Pelion Tapolca - Pelion tavaszi hétköznapi akció
Pelion tavaszi hétköznapi akció
2024.06.13-ig
Hunguest Hotel Pelion Tapolca
77.197 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval