A csónak formájú emlékmű a Dunán érkezett német ajkú és szláv telepeseket jelképezi, mely betelepítések indoka a török hódoltság utáni elnéptelenedés, az örökösödési törvény, mely szerint mindent a legfiatalabb gyermek örököl - így az idősebb testvérek elvándoroltak - , valamint a lázadási szándékok tompítása.
Szerintem a jószándék az megvolt. Van (volt) Magyarpolányban egy kitelepítési emlékmű, a kényszerűen hazájukat váltó svábok emlékére. Később mellécsaptak egy betelepedési emlékművet is, nagy fickósan fel is avatták a haját, csak hát ez nem egy Ulmer Schachtel.
A minta, hogy az hogyan is nézett ki, ott lapul a hajó mellett a fűben egy kövön, az Ulmer Schachte (másnéven ulmi skatulya vagy ulmi doboz) azért kapta a nevét, mert egy zárt faház volt a fedélzetén, abban laktak a hosszú utazás alatt az idehívottak, és elől meg hátul két-tét hosszú evezője volt az irányításhoz. Hazánk tucatnyi településén található Ulmer Schachtel emlékmű. Ez meg hát egy hajó, kicsit olyan játékszer inkább, mintha játszótérre készült volna, bele lehet lépni, felszállni rá, én is megtettem, jó szélben, feszülő vitorlával vígan forgattam a kormánykereket, miközben matróznótákat daloltam útban a jövő felé. Jó, hát ez nem az igazi, de erre mondja az angol, hogy nice try.