Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A vasbányászat évszázados emléke

Újmassai őskohó MiskolcÚjmassai őskohó Miskolc a térképen

Kihagyhatatlan 2021. márciusban, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2021. december 23.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Lillafüredre a legtöbb utazó a Palota Szálló, a Hámori-tó vagy a barlangok miatt látogat el. Szívemnek legkedvesebb látnivaló itt azonban az újmassai őskohó, amely hazánk fontos ipari műemléke, Európában is ritkaságnak számít, bár én már jártam hasonló, szintén romos épületben Olaszországban és Ausztriában. A kohó mellett található a Massa Múzeum, egy korabeli, rekonstruált vasverő, illetve egy szabadtéri műszaki skanzen mindenféle nehézgépekkel.
Az őskohó Fazola Frigyes (Fazola Henrik fia) nevéhez fűződik, a Selmecbányán végzett, kiváló képességű kohómérnök 1813-ban Újmassán új kohót épített, s a kohóüzemek munkájához, a hámorok működtetéséhez víztározót épített, ez lett a mai Hámori-tó. Az újmassai kohó termelését kb. 50 évvel később, 1866-ban állították le. Ettől fogva állapota folyamatosan romlott, mígnem 1951-ben elkezdődött műemléki helyreállítása.
Az őskohó mellett, a Garadna patak partján áll a Massa Múzeum épülete, amelyben a vasmű történetének legfontosabb eseményeit, dokumentumait, valamint az ott használt és készített korabeli szerszámokat és termékeket lehet megtekinteni.
Nagyon szép zöld környezetben egy izgalmas, nem mindennapi építmény.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (16)
Újmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - EgyébÚjmassai őskohó Miskolc - Egyéb

Újmassai őskohó további értékelései

2021.12.22a párjával
Érdekes
Ha az ember megáll, mondjuk a Vendéglő a Pisztrángoshoz nevű helyen, igazán nem távolság átsétálni megnézni ezt a 100 méterre lévő ipari emlékművet. De vendéglő nélkül is érdemes. Fazola Henrik és Fazola Frigyes nevét tanuljuk itt meg, ha eddig nem ismertük. A Hámori tó is ezeknek az ősinek...
Népszerű szállások a környéken
Premier Hotel Miskolc - Reggelis ajánlat
Reggelis ajánlat
2025.05.07-ig
Premier Hotel Miskolc
28.600 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Szent István Hotel Eger - Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
Tavaszváró ajánlat - extra kedvezménnyel
2024.06.16-ig
Szent István Hotel Eger
63.742 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Villa Völgy Eger - Szobaárak félpanziós ellátással
Szobaárak félpanziós ellátással
2026.04.01-ig
Hotel Villa Völgy Eger
125.114 Ft / 2 fő / 3 éj-től félpanzióval