A Zsolnay-gyár melletti dombon található Pécsen a Zsolnay család nyughelye, melyet felújított formában tekinthetnek meg a látogatók. A mauzóleumot Zsolnay Vilmos fia, Miklós emeltette, miután édesapja elhunyt 1900-ban. A domb, melyen a mauzóleum megtalálható fontos hely volt a gyáralapító számára, szívesen időzött is és szemlélte az alatt elterülő gyárat.
Az emlékhely építésének 1901-ben kezdtek neki Sikorski Tádé - Zsolnay Vilmos veje - tervei alapján. A mauzóleum építésében, melyet pécsi Patheonnak is neveznek számos munkás részt vett a gyárból. Zsolnay Vilmos érckoporsóját 1913-ban helyezték el a kriptában, őt felesége, Bell Terézia követte 1919-ben. A családból még fiuk, Miklós nyugszik itt. Az emlékhely neoromán stílusban épült, egy sírkápolnából és egy díszes eozin szarkofágból áll, 32 koporsófülkével. A mauzóleum homlokzatát zománcozatlan pirogránit lapokkal burkolták, a félgömb kupolát pedig sötétzöld majolikamázas idomcserepekkel fedték le. A kápolnában örökmécsesek és eozin oltár látható, a falakat színes csempék díszítik. A hosszú évek alatt az emlékhely jelentősen megrongálódott, felújítására 2010-ben került sor az Európa Kulturális Fővárosa program részeként.
Mikor beugrott, hogy te jó ég, a Zsolnay mauzóleumot még nem értékeltem, nem csak én, de más sem, azért ez olyan kollektív szégyenérzet, nem? Magad helyett, meg más helyett is. Az más, hogy az ember régen volt valamikor, de az most nem érvényes ide.
Tehát okosan bementem a Zsolnay negyedbe, hiszen még a számkivetett kóbor ebek is tudják, hogy oda kell menni először jegyet venni, aztán másszál csak fel a mauzóleumhoz, mert különben nagyon fogsz bosszankodni, hogy visszazavarnak. Tehát Zsolnay negyed bejáratánál jegypénztár zárva, WC is zárva, menj, keress másikat, fél lábon ugrálva elmentem a látogatóközpontba, na, és hosszú szenvedés után ott aztán lett WC, meg belépőjegy is. Így okosan előkészülve már nyugodt szívvel hágtam meg a lejtőt, kétoldalt az őrző oroszlánok sora között (köztudott, hogy a nagy mauzóleumokat oroszlánok őrzik, Budapesten is a Nemzeti sírkertben), itt aztán van belőlük elég, végig, a két oldalon. Jegyemet őrembernek átadtam, aki bebocsájtott a síri világba. Azt rögtön gondoltad, hogy a Zsolnay mauzóleum belső kidolgozottsága csodaszép és méltó, érdemes elácsorogni itt és átitatódni a hely szellemével. A kerek lyukon lenézve olyan, mint ahogy például Napoleon sírját láthatod Párizsba fentről. Persze, lementem az alsó szintre is, itt vagy velük együtt, a halottak világával.