Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Klastrom

Pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom PilisszentkeresztPilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt a térképen

Kihagyhatatlan 2023. februárban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2023. február 21.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Ez egy fontos pilisi szakrális hely, így már sokadszor járok itt. Amint látom az évek alatt egyre jobban rendben tartják, kitisztították. Most is, rajtunk kívül is voltak látogatók.
Pilisszentkereszt község délnyugati felében, a Pilis keleti lejtőjén található romok a ciszterci rend első magyarországi monostorát rejtik. A pilisi ciszterci apátságot III. Béla alapította 1184-ben. A kolostor mellett Árpád-házi királyaink vadászházát is megtalálták, mivel a környező erdők a király vadászterületei voltak. A Klastromkút látta el vízzel a szerzeteseket. E kolostor falai között nyugodott Meráni Gertrúd, II. András felesége, a kinek történetét Katona József örökítette meg a Bánk bánban.
A tatárjárás és a török pusztítás nem kímélte a kolostort sem: 1526-ban leégett, elnéptelenedett és később sem épült újra. Köveit elhordták a környék falvainak és az esztergomi vár építéséhez.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (12)
Pilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt - EgyébPilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt - EgyébPilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt - EgyébPilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt - EgyébPilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt - EgyébPilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt - EgyébPilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt - EgyébPilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt - EgyébPilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt - EgyébPilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt - EgyébPilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt - EgyébPilisszentkereszti ciszterci kolostorrom Pilisszentkereszt - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Cardoner Hotel Pilisszentkereszt - Legjobb ár
Legjobb ár
2024.12.29-ig
Cardoner Hotel Pilisszentkereszt
38.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval