Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Télen-nyáron gyönyörű

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ PörbölyPörbölyi Ökoturisztikai Központ Pörböly a térképen

Kihagyhatatlan 2019. áprilisban, csoporttal járt ittÉrtékelt: 2019. október 15.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Gemenc. Egy igazi gyöngyszem.
Kisvasút, büfé, ajándékboltocska, vadkert, méhészeti kiállítás, horgász tájház, kilátó, finom ételek.
Tömören ilyen élményben volt részünk, ottjártunkkor.

A Gemenci kisvasút állomása maga egy szépség. Hangulata van. A vonatra várakozók ihatnak a büfében egy kávét (ami egy cseppet túlárazott de még megfizethető kategória). A mellékhelyiségek tiszták.Egy parányi ajándéksarok is van közvetlenül a büfé mellett, ahol nem túl nagy választékban de ajándéktárgyakat lehet vásárolni (Gemencese kis kancsó, térkép és egyéb emléktárgyak).
A szemerkélő eső és a hideg ellenére a kisvasút hangulata magával ragadta az embert. Bár volt a kocsikban egy régi kályha (idézve a régmúlt idők kocsifűtési megoldását) legnagyobb sajnálatunkra nem üzemelt. Pedig elkelt volna a fűtés...rettenetesen fáztunk! A végcél azonban feledtette velünk a csípős-vizes időt.

A kilátó nem volt különleges de csodálatos helyen állt. Az erdő dohos illata mindent betöltött.

A halászati kiállítás (mely szintén a kisvasút nyomvonala mentén található) látványokban, információkban gazdagon várja az oda látogatókat. Talán csak a tárlatvezetők lehetnének színesebbek. Nem volt érezhető a hév, a lendület, hogy a szeretett Gemenc halászati életéről beszélhetnek. Inkább felsorolás jellegű volt.
A tárlat bővelkedett eszközökben, tavi pillanatképekben.

A kisvasút mellett haladva eljuthatunk az erdőben kissé beljebb elhelyezkedő Méhészeti kiállításhoz is. Régi kasok, kaptárak, méhészeti eszközök, történeti leírások, fotók szemléltetik a környék méhészeti múltját. Tovább haladva pedig egy "mézédes" terembe érhetünk, ahol különböző nemzetek (orosz, szlovák, német...), méhészek üvegbe kiszerelt mézei láthatóak. Tárlatvezetőnk elmondta, hogy sajnos sok méz már eltűnt, ugyanis az ide látogatók gyakorta lenyúlják a díszesebb üvegeket, különlegesebb mézeket.

Ha már itt jár az ember, érdemes benézni egy másik kiállításra is, mely a környék élővilágát, népművészetét mutatja be. Biorámák, interaktív állathangok, logikai játék, kitömött állatok várják a kedves érdeklődőket.

Az ebédünket a vasúttól pár méterre található étteremben ettük meg. Bajai halászlé...mi más! Fenntartásokkal álltam neki kanalazni a levest. Vártam a ponty átható, jellegzetes iszap ízét... azonban kihagytam a számításból, hogy ez a halászlé nem tavi pontyból készült, hanem folyamai halból. Az íze mennyei volt! (3 tányérral lapátoltam be!)

Hogy érdemes e meglátogatni a parkot?
Mindenképp, akár többször is!
Milyennek találod ezt az értékelést?

Pörbölyi Ökoturisztikai Központ további értékelései

2022.02.20a párjával
Érdekes
Tegnap arrafelé vitt az utam, és eszembe jutott az őszi gemenci kisvasutazás. Tulajdonképpen igen is, meg nem is... valahogy ez a turisták által sínekkel kikövezett erdő nem annyira szép, mint az érintetlen. De hát nem lehet mindig érintetlen erdőkben járni, mert előbb vagy utóbb nem maradnának...
2019.10.04a párjával
Érdekes
Ha szeretnétek kézből etetni állatokat, mindenképpen látogassatok el ide. A szarvasok, őzek, vaddisznók, olyan szelídek, hogy elfogadják az elemózsiát a kezedből. Szeretik a kenyeret, almát, répát. A látogatást a kisvasút indulási idejéhez érdemes időzíteni, mert ekkor csapatostól rohannak a...
Népszerű szállások a környéken
Duna Wellness Hotel Baja - Napi árak reggelis ellátással
Napi árak reggelis ellátással
2025.03.03-ig
Duna Wellness Hotel Baja
29.900 Ft / 2 fő / éj-től reggelivel
Ambient Hotel Sikonda - Nyugdíjas ár félpanzióval
Nyugdíjas ár félpanzióval
2024.12.20-ig
Ambient Hotel Sikonda
96.224 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös - Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
Kikapcsolódás Kiskőrösön korlátlan gyógyfürdőzéssel, félpanziós ellátással
2024.12.24-ig
Hotel Imperial Gyógyszálló Kiskőrös
69.900 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval