Nem fekete, galambszürke

Fekete ház SzegedFekete ház Szeged a térképen

Érdekes 2025. októberben, barátokkal járt ittÉrtékelt: 2025. október 28.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Már a legutóbbi szegedi látogatásunk idején kinéztem ezt a mutatós épületet, de akkor sajnos nem volt idő bemenni, a másik napon pedig nem voltak nyitva. Nevét korábbi sötétszürke külső vakolata miatt kapta, jelenleg galambszürke. Mayer Ferdinánd kereskedő építtette 1857-ben angol gótikus és romantikus stílusban. Az évek során sok funkciót betöltött, volt itt kaszinó, sajtószerkesztőség, nőnevelde, tanácsház. Jelenleg a Móra Ferenc Múzeumhoz tartozik, ahol állandó és időszakos kiállításokat tartanak. Az Ecsettel írt történelem című kiállítás Madarász Viktor és lánya, a szintén festő Adeline életét és művészetét mutatja be. Érdekes és egyben szívszorító a lépcsőfordulóban az ún. 46-osok fája, vagy más néven doberdói fa, amely az I. világháború borzalmaira emlékeztet. A sok sérülést, gránátot, golyótalálatot kapott fa a Szegedről és környékéről toborzott 46. gyalogezredről kapta a nevét, az isonzói frontvonalról hozták el Magyarországra a katonák a San Michele-hegyről. A másik időszakos kiállítás - Sodrásban - Holler László helyi kötődésű, hódmezővásárhelyi festőművész képeit mutatja be, főleg kék árnyalatú alföldi tájképek. A téma és a stílus nem igazán az én világom, de másnak tetszhet. A felnőtt belépő 1690 Ft.
Ez már a gasztro-vonalhoz tartozik, de nem tudom nem megemlíteni, hogy a hangulatos kerthelyiségben működik a Maláta kézműves söröző és grillkert, amelyet feltétlenül ajánlok a kiállítás előtt/után.

Fekete ház további értékelései

2022.08.14egyedül
Kanális, kloáka, klozet címmel nyílt kiállítás Szegeden, a Fekete házban, amely bemutatja a csatornázás, a higiénia és a toalett történetét a római kortól a 20. századig .
Tisza Hotel Szeged - Pihenés és élmények - Nyugdíjas csomagajánlat
Tisza Hotel Szeged