Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A rácok emlékezete

Palotavárosi Skanzen SzékesfehérvárPalotavárosi Skanzen Székesfehérvár a térképen

Kihagyhatatlan 2019. júliusban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2019. október 22.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Székesfehérváron belül a Rác utcában, a Piactól és a plázától néhány percnyi sétára egy régvolt világba csöppenünk. A 80-as évek elején egy gigantikus lakótelep (akkori neve: Lenin lakótelep, rendszerváltozás után: Palotaváros) épült 10-emeletes panelekből, és ez a kis utca élte túl a kis házacskákkal és templomával az őrült építkezést, aminek akkor persze volt társadalmi indokoltsága, hiszen a megemelkedett számú családokat itt lehetett nagy számban elhelyezni.

Az utca neve nem véletlen, egykor ebben a városrészben éltek a szerbek, vagyis a rácok. Az első ház, ami a skanzen része lett, a Rác utca 11. számú háza, amelynek tulajdonosa Csikós Danica volt, aki nemcsak az egész telket a házzal, de a teljes eredeti berendezést is a városra hagyta. Tipikus szerb földműves ház, fehérre meszelt falakkal, udvarral.
A palotavárosi mesterségeket bemutató kiállításon a városrész mesterembereit ismerhetjük meg, amely híres volt kézműveseiről, iparosairól. A patakokkal, csatornákkal szabdalt terület elsősorban a sok vizet igénylő mesterségek - csapók, vargák, tobakosok, tímárok - számára volt vonzó. A mezőgazdasággal foglalkozó népességnek a szegényebb rétege lakott itt és főleg zöldségtermesztéssel foglalkoztak. A 17-18. században betelepülő szerbek közül sokan viszont kereskedelemből éltek.
Szintén a kiállítás részét képezi a Dittrich kalaposműhely (1891).

A látogatáshoz előre be kell jelentkezni a Szent István Múzeumnál. Maga az utca és a házak kívülről azonban szabadon látogatható.

A Ráctemplom hivatalos neve Keresztelő Szent Iván-templom (magyarosan Szent János-templom), a székesfehérvári szerb ortodox egyházközség temploma. 1770 és 1780 között készült barokk stílusban. Rokokó stílusú ikonosztáza egyedülálló Magyarországon. Védőszentje Keresztelő János.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (12)
Palotavárosi Skanzen Székesfehérvár - Palotavárosi Skanzen Székesfehérvár - Palotavárosi Skanzen Székesfehérvár - Palotavárosi Skanzen Székesfehérvár - Palotavárosi Skanzen Székesfehérvár - Palotavárosi Skanzen Székesfehérvár - Palotavárosi Skanzen Székesfehérvár - Palotavárosi Skanzen Székesfehérvár - Palotavárosi Skanzen Székesfehérvár - Palotavárosi Skanzen Székesfehérvár - Palotavárosi Skanzen Székesfehérvár - Palotavárosi Skanzen Székesfehérvár -
Népszerű szállások a környéken
Hotel Platán Székesfehérvár - Napi árak
Napi árak
2024.12.23-ig
Hotel Platán Székesfehérvár
30.500 Ft / 2 fő / éj-től ellátás nélkül
Holiday Hotel Csopak - Előrefizetési kedvezmény
Előrefizetési kedvezmény
05.31-09.08.
Holiday Hotel Csopak
27.000 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
CE Plaza Hotel Siófok - Balatoni családi vakáció
Balatoni családi vakáció
06.02-09.01.
CE Plaza Hotel Siófok
42.900 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval