A szilvásváradi Református kerektemplom melletti fa felépítményes harangláb szorosan összekapcsolódik a kerektemplom történetével. A harangláb a 19. század első felében épült. Négyzet alaprajzú, kőből épült alsó résszel rendelkezik, melynek tetején körbefutó vízvető felett egy sátortetős fa felépítmény látható.
A falu régi templomát 1832-ben életveszélyessége miatt lebontották, de ez a harangláb megmaradt. Később, a különleges kor alaprajzú klasszicista kerektemplom építésekor (1837-1840) a harangláb újra fontos szerepet kapott a hívők életében.
Kérlek, ne vedd komolyan az itt található ismertetőt a haranglábról, az nem erről szól. Ami ide lett valahonnan másolva, az a reformtus kerektemplom melletti harangtoronyról mesél, azt meg is nézheted a református kerektemplom képeinél, egészen más épület.
Ez meg egy rom a Szilvásváradon átvezető út mellett, ami mellett el is mentünk párszor, míg végre megálltam és megnézem volna közelebbről. Keresgéltem a neten, hogy mit lehet erről tudni, de semmit. Még az AI is össze-vissza beszélt, egyfolytában a kerektemplom melletti harangtornyot emlegette és piszkosul nem értette, hogy mit akarok kérdezni tőle. Az "országlátón" van róla címszó, két kép, de semmi lényeges információ. Nos, akkor én megmutatom, meg azt is, hogy hol található, te meg megkeresheted valahol a történetét, a róla szóló leírást.