Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

EGY KÜLÖNLEGES KIS KÁPOLNA A DOMBTETŐN

Szent Teréz-kápolna TarcalSzent Teréz-kápolna Tarcal a térképen

Kihagyhatatlan 2023. októberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2024. január 24.
Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A tarcali Henye-domb tetején található Szent Teréz-kápolna 1749-ben épült, barokk stílusban. A katolikus kápolna gróf Grassalkovich Antal ajándéka volt Mária Teréziának. A nevét mégsem a királynőről kapta, hanem azért, mert a hagyományos tarcali szüretkezdő napon, október 15-én, Teréz napján a katolikus hívők búcsújárással tisztelegtek a szent előtt.
A második világháború után a kápolnát kifosztották és megrongálták, ezt követően az 1980-as években, majd 2015 második felében a gróf Degenfeld család hathatós közreműködésével újították fel. Ma tökéletes, szép állapotban látható.
Ha a helyhez közeledve megfelelő pontról felnézünk az útról, akkor már ez a látvány is megigézi a látogatót, hiszen egy különleges, ovális alaprajzú, gömbsüveg boltozatú kecses épület áll a kis domb tetején. Autóval kényelmesen fel lehet jönni ide, és van parkolóhely is.
Belépve az épületbe a szokatlan alaprajz és a meglehetős belmagasság miatt kifejezetten tágasnak érződik a belső tér. Puritán egyszerűség, fehér falak előtt szentek szobrai állnak, és a nagy csendben, ami itt fenn a dombon van, kifejezetten léleknyugtató a hely. A bejárat feletti gerendás szerkezetű karzatra kis falépcsőn lehetett feljutni, és onnan a környékbeli szőlősdombokra lehet jól kilátni.
A kápolnának van ugyan meghirdetett nyitvatartási ideje, de érdemes telefonon előre egyeztetni a látogatást.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (15)
Szent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - EgyébSzent Teréz-kápolna Tarcal - Egyéb

Szent Teréz-kápolna további értékelései

2022.09.12barátokkal
Kihagyhatatlan
A Terézia-domb tetején álló kápolna valószínűleg az egyik legszebb az országban. A kápolnához betonút visz fel, így autóval is könnyen megközelíthető, az út végén pedig, közvetlenül a kápolna mögött van parkoló is. A kápolna szépen karban van tartva, ahogy a közvetlen környezete is. Belül...
Népszerű szállások a környéken
gróf Degenfeld Kastélyszálló Tarcal - Napi árak reggelis ellátással
Napi árak reggelis ellátással
2026.01.31-ig
gróf Degenfeld Kastélyszálló Tarcal
Kérd ajánlatunkat!
Alfa Hotel Miskolctapolca - Pünkösd
Pünkösd
05.17-20.
Alfa Hotel Miskolctapolca
85.600 Ft / 2 fő / 2 éj-től bőv. félpanzióval
Hotel Calimbra Miskolctapolca - Calimbra legkedvezőbb ár félpanzióval
Calimbra legkedvezőbb ár félpanzióval
2025.01.08-ig
Hotel Calimbra Miskolctapolca
88.400 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval