Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

PÜSPÖKI ÜDVÖZLÉSBEN VOLT RÉSZÜNK!

Püspöki Palota VácPüspöki Palota Vác a térképen

Kihagyhatatlan 2023. szeptemberben, a párjával járt ittÉrtékelt: 2023. október 2.
Ajánlom a helyet másoknak is!
Márciusban, amikor egy hétköznapon Vácott jártunk, nem tudtuk megnézni belülről is a Püspöki Palotát, mert csak szombaton tartanak vezetett látogatást az épületben. Most viszont meg tudtuk szervezni: leszálltunk a Nyugati pályaudvarról Szobra tartó nosztalgiavonatról, és kényelmesen odaértünk a 11 órakor induló sétára. A részvételi díj szerény, a vezetett látogatás jól szervezett és a vezető hölgy széles körű tájékoztatást ad a csoportban résztvevőknek.
De amíg a találkozásra várva sétálgattunk az épület körül, valami ismerősség érzésünk volt, amire nem volt magyarázatunk. A vezetésen tudtuk meg, hogy ez az épület játszotta a rendkívül népszerű Abigél filmsorozatban a Matula iskolát, legalábbis kívülről a homlokzata.
A palota dóm felőli oldalán egy kis parkban áll Migazzi püspök impozáns szobra (erről majd külön írok), mivel az épület több váci, katolikus egyházi épület mellett Migazzi Kristóf érsek-püspök városépítő munkájának emblematikus jelképe. A Püspöki Palota a Váci egyházmegye klasszicizáló barokk stílusú műemléképülete, amelyet gróf Migazzi Kristóf püspök 1768-1775 között építtetett. Ezt méltánylandó a főlépcsőn felfelé haladva először a püspököt láthatjuk nagyméretű, teljes alakos festményen.
Aztán a hatalmas épület különböző nagyságú és funkciójú helyiségeit végigjárva igazi kincseket láthatunk, ahogyan azt látogatási ajánlójában írja is Marton Zsolt, jelenlegi váci püspök. De itt már kevesebbszer hangzik el Migazzi neve, sokkal inkább egy kései utód, a jelentős pénzt a berendezésbe fektető gróf Csáky Károlyra emlékeznek és emlékeztetnek a tárgyak (főként az általa nagyon szeretett szép antik órák), aki 1900-tól 1919-ben bekövetkezett haláláig volt váci megyéspüspök. Azóta viszont legalábbis nekünk úgy tűnt nem sok történt a berendezés felújításában: kopott szőnyegek, sérült intarziák, oda nem illő tárgyak rontják az összképet.
Bár a vezetőnk mindent megtett, hogy a látogatás rövid ideje alatt minél többet lássunk és megtudjunk a Püspöki Palotáról, az idő mégis csak egy gyors ismerkedésre volt elegendő az épületben és a kertben. De ez alatt is kitűnt, hogy itt nem egy múzeumi használatú halott épületben sétálgatunk, hanem püspöki lakhely és munkahely a palota. Ezt megerősítette az is, hogy míg a díszterem szépségein ámuldoztunk, egyszer csak megjelent és szívélyesen üdvözölt bennünket a főpásztor Marton Zsolt.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (22)
Püspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - EgyébPüspöki Palota Vác - Egyéb

Püspöki Palota további értékelései

2018.08.17csoporttal
Kihagyhatatlan
Az emberek ritkábban látogatnak püspöki palotákat, mint templomokat vagy múzeumokat. Van, amelyik nem is annyira látogatható. Dr. Beer Miklós váci püspök viszont nem feltétlenül olyan, mint bármelyik másik egyházi méltóság, közismerten nagyon kedves, nagyon közvetlen ember, igazi humánus lélek,...
Népszerű szállások a környéken
Harangvirág 36 Vendégházak Kismaros - Legjobb ár
Legjobb ár
2025.04.01-ig
Harangvirág 36 Vendégházak Kismaros
78.000 Ft / 2 fő / 3 éj-től ellátás nélkül
Hotel Visegrád - Wellness kikapcsolódás
Wellness kikapcsolódás
2024.12.22-ig
Hotel Visegrád
99.360 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval