Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

MESEHÁZ ÉS TÜNDÉRKERT

Sajdik Ferenc Gyűjtemény VácSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác a térképen

Kihagyhatatlan 2023. márciusban, a párjával járt ittÉrtékelt: 2023. március 26.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A váci Főtér északi humorsarkában Kolodko Mihály Csúzlis miniszobrától pár lépésre Sajdik Ferenc karikaturista, grafikus műveinek állandó életműkiállítása várja a látogatókat a Pannónia Házban. A patinás, régi épületben (hajdan fogadó volt, ahol Petőfi is megszállt) több teremben mutatják be a Munkácsy- és Kossuth-díjas művész eredeti alkotásait.
A Ludas Matyiban töltött hosszú szakmai korszakára, a sajtókarikatúrák alkotója Sajdikra mi nem nagyon emlékszünk, de az azutáni alkotói korszakából származó, máig születő gazdag tartalmú, kedves humorú és többnyire már színes Sajdik-rajzokat, jellegzetes figurákat annyira szeretjük, hogy számunkra kihagyhatatlan volt a Sajdik-gyűjtemény megtekintése Vácott. Különös örömmel tettük, mert előzőleg nem is tudtunk róla, hogy ilyen van.
De hogyan is került ide ez a rengeteg remek rajz, milyen kötődése van az alkotónak ehhez a városhoz, amelynek a kiállító házban külön termet is szenteltek?
Sajdik Ferenc és felesége gyakran jártak ki sétálni a váci Duna-partra, ahol sokszor megálltak Papp László műgyűjtő és műkereskedő Eszterházy utcai galériájánál. Beszélgetésbe elegyedtek, üzlet és barátság is lett a találkozásokból. tudtuk meg az előzményekről a tárlat egyik ismertető szövegéből. Sajdik aztán Papp László kérésére kezdett táblaképeket festeni, sorra születtek a váci témájú képek. Majd a galériás barát gyűjteményének egy részét 2020-ban megvásárolta a város. ezt láthatjuk a Pannónia Házban elhelyezve, bár arról is olvastam valahol, hogy azóta is gyarapszik a tematikusan rendezett állomány.
A váci témájú képeken néhány ismert és máig adomaként is emlegetett történelmi eseményt láthatunk Sajdik sajátos feldolgozásában. Ismert kortársainkról készített, esetenként fanyar humorú, de mindenképpen nagyon találó portréi még talán azoknak is újdonságul szolgálnak, akik jól ismerik A nagy rajzoló műveit. És persze külön Gyermekterem van a meserajzoknak, a híres, szinte mindenki által ismert mesealakoknak. Itt találkozhatunk Pom-Pom-mal, a Nagy ho-ho-ho-horgásszal és a többiekkel.
Aztán elhagyjuk a házat, és kimegyünk az udvarra, ahol újabb csoda várja a látogatókat: Vertel Andrea keramikus Tündérkert-je, amelynek megszületése szintén a már említett Papp László műgyűjtőnek köszönhető. Ő kérte fel a keramikus művészt 2013-ban, hogy a Pannónia ház kertjében hozzon létre egy állandó kiállítást munkáiból.
Vertel Andrea így ír erről saját honlapján: A horgász kis tónál pecázik, egy heverő béka társaságában, a pávák, bokrok és kerámia fák közül kukucskálnak ki, a napozó hölgy pedig kismadarakkal ül egy kőpadon.
A kertrészlet mögötti házfalra, egy öt méter magas fali fát terveztem, sok bimbójával, nagy szétterülő, tűzpiros virágaival, fészkelő és repülő madaraival, élettel teli, sugárzó központja lett a térnek. A kiállításnak a tündérkert címet adtam, Vác városának adományoztam, így a Pannónia ház nyitvatartási idejében bármikor megtekinthető.
Milyennek találod ezt az értékelést?
Fényképek (14)
Sajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - EgyébSajdik Ferenc Gyűjtemény Vác - Egyéb
Népszerű szállások a környéken
Harangvirág 36 Vendégházak Kismaros - Legjobb ár
Legjobb ár
2025.04.01-ig
Harangvirág 36 Vendégházak Kismaros
78.000 Ft / 2 fő / 3 éj-től ellátás nélkül
Portobello Hotel Esztergom - Wellness pihenés félpanzióval
Wellness pihenés félpanzióval
2025.01.02-ig
Portobello Hotel Esztergom
54.800 Ft / 2 fő / éj-től félpanzióval
Hotel Bellevue Esztergom - Tavaszi előfoglalási akció
Tavaszi előfoglalási akció
2024.06.16-ig
Hotel Bellevue Esztergom
70.467 Ft / 2 fő / 2 éj-től félpanzióval