Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás

Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!

 

Szállástippek Sopronban>>

 

Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház

Kaland és kultúra találkozik a Barlangszínházban, ahol már a múlt században is tartottak műsorokat (lajtamészkövet ugyanis már a század eleje óta nem fejtettek). Kóh Ferenc bariton nevéhez köthetjük a tökéletes akusztika kitapasztalását, a Barlangszínház alapítását pedig Várady Györgynek, a győri színház volt igazgatójának köszönhetjük. A kőfejtő kivájt csarnokaiból létrehozott színháztermet később modern (immár 760 fős) színházzá és izgalmas látogatóközponttá alakították. Ismerd meg a római idők óta becsben tartott lajtamészkő titkait! Sőt, a témapark körbebarangolásával különböző látványos ősmaradványokat is felfedezhetsz.

Extra tipp: 10 főtől jelentkezzetek a „Barlangoló” vezetett túrára, amely plusz érdekességeket is tartogat – a bátrak a zenekari árokba is bemehetnek!

Az egyik kihagyhataltan látnivaló Sopron környékén: Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház / Fotó: ittjartam.huAz egyik kihagyhataltan látnivaló Sopron környékén: Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház / Fotó: ittjartam.hu

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Több millió éves időutazás őscápával és sok érdekességgel: Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínház
Karnyújtásnyira Soprontól és az osztrák határtól egy valódi időutazásra nevezhettek be, ha végigkövetitek a Fertőrákosi Kőfejtő és Barlangszínházba vezető lábnyomainkat. Ezen a csodálatos kiránduláson elképesztő panorámapontokhoz, hűsít barlangba, izgalmas tanösvényekhez kalauzolunk el benneteket, melyek 10-12 millió évvel ezelőtt még a tajtékos Pannon-beltenger mélyén rejtőztek. Gyertek velünk és vegyetek részt ezen a hihetetlen kalandtúrán!

 

 

 

Páneurópai Emlékmű, Fertőrákos

A jelentős történelmi eseménynek a Fertőrákosi Kőfejtő északi dombján magasodó fémplasztika is emléket állít. A mű Gabriella von Habsburg szobrász, IV. Károly osztrák császár és magyar király unokájának munkáját dicséri. Tudtad, hogy a tábla alatti szalagon a mozgalom jelmondatát olvashatjuk? Magyarul annyit tesz: „a szükséges dolgokban legyen egység, a kétesekben szabadság, mindenben pedig szeretet”.

13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás - Páneurópai Emlékmű/ Fotó: ittjartam.hu13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás - Páneurópai Emlékmű/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

 

Páneurópai Piknik Emlékhely, Fertőrákos

Ha nyitott fülekkel ültél történelemórán, bizonyára tudod, hogy a Páneurópai Piknik (1989) lényeges előzménye volt a vasfüggöny átvágásának, Németország újraegyesítésének, és az EU keleti kibővülésének. A békedemonstrációról és az általa jelölt korszakhatárról többek között a fertőrákosi emlékhelyre való ellátogatással is megemlékezhetünk, felidézve a kettéosztottságtól való szimbolikus búcsút. Benned mit idéz fel, amikor az Emlékparkban sétálva megpillantod Melocco Miklós Áttörés című szobrát?

Ha már Fertőrákoson jársz, ne hagy ki a Páneurópai Piknik Emlékhelyet sem / Fotó: ittjartam.huHa már Fertőrákoson jársz, ne hagy ki a Páneurópai Piknik Emlékhelyet sem / Fotó: ittjartam.hu

 

 

 

Esterházy-kastély, Fertőd

Az Esterházy az egyik legismertebb magyar főnemesi család, nevük szerte a világban ismerősen cseng. Csodáld meg a család fertődi kastélyát, amelynek szárnyai pazar díszudvart ölelnek! Lépj be a kovácsoltvas főkapun, vedd szemügyre a díszes szökőkutakat, erkélyeket, a díszkertté avanzsált udvart! Pihenj meg az egyik padon, és pásztázd végig a több ezer virág színpompáját! Majd irány valamelyik kiállítás a kastély falain felül, ahol a tárlatokon túl a barokk-rokokó műemlékegyüttes belső részleteiben is elmerülhetsz!

13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás - Esterházy-kastély13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás - Esterházy-kastély

 

 

Cziráky Margit Rózsakert, Fertőd

Az Esterházy-kastélynál tett kirándulás úgy teljes, ha a Rózsakertet sem felejted ki a sorból. A 2015-ben helyreállított kertben csaknem 8000 rózsatő szépségét szívhatjuk magunkba. A páratlan látvány és illat a vajszínű-rózsaszín átmenetes futórózsákkal díszített lugasba is elkísér. Hallottad, hogy az egykor főkertészi lakásként funkcionáló Rózsaházat is felújították az elmúlt években? Immár fogadóépületként szuperál, esküvőknek, különböző rendezvényeknek ad otthont.

13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás - Cziráky Margit Rózsakert13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás - Cziráky Margit Rózsakert

 

 

Széchenyi-kastély, Nagycenk

Nem tudsz betelni a környék építészeti remekeivel? Akkor irány „a legnagyobb magyar”, Széchenyi István egykori kastélya, amelyet nemzettörténeti szempontból az ország egyik legfontosabb emblematikus értékének tartanak! Napjainkban a több 100 éves falak között az emlékmúzeum állandó és időszaki kiállításait nézhetjük meg.

13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás - Széchenyi-kastély13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás - Széchenyi-kastély

 

 

Széchenyi Mauzóleum, Nagycenk

A kastélyban járva megkerülhetetlen a mauzóleum, amely két részből áll: a kereszt alakú sírboltból, valamint a barokk kápolna alatt húzódó, ovális térből. A mauzóleumban 48 Széchenyi-családtagot helyeztek örök nyugalomra. Ahogy Széchenyi István édesapja fogalmazott: „…hogy fiait és unokát ne csak életökben kapcsolja össze atyafiságos szeretet, hanem holtuk után vele és anyjukkal együtt nyugodjanak.”

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Bakancslistás helyek, látnivalók Sopronban
Ámulatba ejtő kilátók, boszorkányos tanösvények, vendégcsalogató éttermek, izgalmas kalandok – csak néhány dolog, ami felkerült arra a listára, ami egy tökéletes soproni kiruccanáshoz kell. Tuti tippek következnek városnézőknek és természetjáróknak!

 

 

Fertőszentmiklósi kilátó

A 12 méter magas, Agghegy utcai kilátó mennyei panorámát nyújt a Fertő-tóra, a Kisalföldre, és az Alpokaljára, és természetesen a süttöri, valamint a fertőszéplaki templomot, sőt a petőházi cukorgyárat is megcsodálhatjuk madártávlatból.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sebestyén László (@lesliedoki) által megosztott bejegyzés

 

 

Kilátó túrák Sopronban és környékén

Károly-kilátó

Barangolj te is a Lőverek legkedveltebb kirándulóhelyén! A Károly-kilátó igazi bakancslistás, kényelmes sétaút, ahol a kristálytiszta levegő magáért beszél, sőt Boszorkány meseösvény is kedveskedik a kisebbeknek.

13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás - Károly-kilátó13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás - Károly-kilátó

 

 

Várhely-kilátó

A Soproni Parkerdő leggyönyörűbb kilátópontjáról ezernyi izgalmas részletet kémlelhetünk. Láthatjuk például a Ruszti dombokat, a Lajta-hegységet, a Kis-Kárpátokat, a Fertőt, a Mosoni-síkságot, a Hanságot, a Rozália-hegységet, Fraknó várát, sőt a Schneeberget.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ábel Zsolt (@azsocca) által megosztott bejegyzés

 

 

Sördombházi kilátó

2006-ban adták át a Lőverek legfiatalabb kilátóját, amelyből megunhatatlan panoráma nyílik a városra és a lőveri magaslatokra. A 300 méter magas Sörházdomb kellemes levegője és az erdősáv idillje a legstresszesebb napok után is segít a kikapcsolódásban.

13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás - Sörházdombi kilátó/ Fotó: ittjartam.hu13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás - Sörházdombi kilátó/ Fotó: ittjartam.hu

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Ismerd meg a só gyógyító erejét ebben a 10 csodás wellness hotelben!
Allergiás tünetek és légúti problémák enyhítésére, immunerősítésre, bőrproblémák kezelésére, valamint a stressz csökkentésére is megoldást kínálnak a sóbarlangok, amik remekül kiegészítenek egy frissítő wellnessezést. Lélegezz fel, és lépj a harmónia útjára a felhőtlen pihenés közben!

 

 

Magas-bérci kilátó

Érdeklődsz a vadászati tanösvények rejtelmei iránt, vagy csak szimplán sétálnál egyet a békés parkerdőben? Akkor a Soproni-hegység 557 méteres csúcsán (egyben a vonulat legmagasabb hazai pontján) található Magas-bérci kilátóhoz vezető út neked való! Tipp: Brennbergbánya felől érkezz!

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Balázs (@balazssopron) által megosztott bejegyzés

 

 

Gloriette-kilátó

A környéken két csodás kilátó is viseli ezt a nevet: Sopronban és a fertőbozi Csúcsos-dűlőn is találhatunk egy-egy Gloriette-et. Előbbi nemcsak a panoráma, hanem a tüneményes fapavilon miatt is megér egy sétát, utóbbi pedig egy 1802-ben épült kupolás épülettel gazdagítja a környéket, ahonnan izgalmas elmerülni a Fertő-táj szépségében.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nagy Szabolcs (@where_you_find_me) által megosztott bejegyzés

 

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Magyarország északnyugati csücskében, az osztrák és szlovák határhoz közel fekszik hazánk egyik gyöngyszeme, Mosonmagyaróvár. Gyönyörű épületei, kulturális értékei és természeti adottságai miatt kiváló célpont egy őszi hosszú hétvégére, úgyhogy összegyűjtöttük nektek a város nevezetességeit, hogy semmi se maradjon ki a látogatás során.
Mi sem lehetne csalogatóbb egy kellemes vacsorához, mint a Duna és Budapest látványa. Ehhez induljunk el a Belgrád rakpartra, ahol számos kiváló étterem vár ránk, hogy emlékezetes percekkel és ígéretes fogásokkal gazdagodjunk.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
Mozdulj ki a fővárosból! – 10 lenyűgöző látnivaló és kirándulóhely Budapest környékén
Fővárosunk vitán felül egyedülálló, azonban ha már felfedeztük Budapest csodáit érdemes, akkor egy kicsit távolabb is merészkednünk a városi forgatagtól. Lélegzetelállító kirándulóutak, kastélyok és múzeumok várnak, ha autóba vagy vonatra pattanva a városon túli régiókat is jobban megismernénk.
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.