Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

20 éves a Kék Hullám Zászló Strandminősítés, a legjobb balatoni strandok védjegye

2023-ban a Balatoni Szövetség 20. alkalommal hirdette meg a Kék Hullám Zászló strandminősítést. Az idei évben ismét szép számmal jelentkeztek a minősítésre balatoni strandok, 43 strand vállalta, hogy a bejárás során szigorú szempontrendszer alapján vizsgálja meg őket a bizottság.

Mint minden évben, idén is voltak új jelentkezők, visszatérő pályázók és, immár hagyományosan, két balatoni camping strandja is megmérettette magát. A helyszíni bejárások 2022. június 19-től, 5 napon keresztül zajlottak az értékelésbe bevont partnerek, szervezetek képviselőinek részvételével.

A Balatoni Szövetség partnereként a Nők a Balatonért Egyesület, a Balatoni Turizmus Szövetség, a Balatoni Kör, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség munkatársai helyszíneltek a strandokon.

 

 

Idén is egytől öt csillagig kaptak értékelést a nevezett strandok

A minősítés során a bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítésének szintjét (parkoló, járdák, vizesblokkok, vízbejutás lehetősége), a környezet állapotát (virágosítás, gyep állapota, meder állapota), a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, de a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyeltek. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát, fontosnak tartva a helyi termékek jelenlétét és az újragondolt, vagy megújított étel-ital választékot.

Mivel a minősítési rendszer idén jubileumához érkezett, így ebben az évben hat olyan strand kapott fődíjat - Jubileumi díjat -, mely évek óta kiemelkedően szerepel a megmérettetésen. Mindhárom megyéből két-két strand nyerte el a táblát, mely a legjobb balatoni strandokat jelzi.

Jubileumi díjat kapott:

Csopak Községi Strand
Balatonfüred Esterházy Strand és Élményfürdő
Diási Játékstrand, Gyenesdiás
Lido Strand, Vonyarcvashegy
Keleti Strand, Balatonföldvár
Balatonberény Községi Strand

 

- A Somogy Vármegyei Önkormányzat különdíját a Mikszáth utcai Központi strand, Balatonszárszón kapta.
- A Veszprém Vármegyei Önkormányzat különdíja a Balatonalmádi Wesselényi strandhoz került.
- A Zala Vármegyei Önkormányzat különdíját a Vonyarcvashegy Lido Strand kapta.
- 2023-ban második alkalommal a Balatoni Kör különdíjat ajánlott fel a Balaton Gasztro-Strandja 2023. elnevezéssel, melyet a balatonboglári Platán Strand nyert el. Az itt levő vendéglátóhelyek példát mutatnak arra, hogy egész éves működéssel, minőségi kínálattal is lehet strandon üzemelni.
- A Balatoni Turizmus Szövetség különdíját „a Balaton kiváló négyévszakos strandja” díjat a Szigliget Községi Strand kapta, mely egész évben programokat kínál az idelátogatók számára a négyévszakos Balaton jegyében.
- A Balaton-felvidéki Nemzeti Park „Zöld levél díjat” adományozott a zöldfelületi szempontok alapján kiemelkedő strandnak: Fonyód, Bélatelepi strand
- „Zöld béka díjat” adományozott a környezeti nevelésben kiemelkedő strandnak: Balatonberény Községi strand
- „Zöld fészek díjat” adományoz az élőhelyvédelmi szempontból kiemelkedő strandnak: Gyenesdiás, Diási Játékstrand

 

Öt csillag

1. Csopak Községi strand
2. Balatonmáriafürdő Központi strand
3. Balatonboglár Platán strand
4. Gyenesdiás Lido strand
5. Gyenesdiás Diási Játékstrand
6. Alsóörs Községi strand
7. Badacsonytomaj Városi strand
8. Zánka Községi strand
9. Balatonszárszó Központi strand
10. Szigliget Községi strand
11. Balatonfüred Kisfaludy strand
12. Balatonfüred Esterházy strand
13. Balatonberény Községi strand
14. Balatonakali Mandulavirág strand
15. Balatongyörök Községi strand
16. Balatonalmádi Wesselényi strand
17. Keszthely Városi strand
18. Vonyarcvashegy Lido strand
19. Fonyód Panoráma strand
20. Balatonlelle Napfény strand
21. Ábrahámhegy Községi strand
22. Balatonföldvár Keleti strand
23. Révfülöp Napfény Camping strand
24. Balatonfűzfő Fövenyfürdő strand
25. Balatonfenyves Központi strand
26. Balatonberény Berény Naturista strand
27. Balatonföldvár Nyugati strand
28. Balatonudvari Községi strand
29. Balatonudvari Fövenyesi strand

 

Négy csillag:

1. Keszthely Helikon strand
2. Örvényes Beach
3. Zamárdi Nagy strand
4. Balatonfenyves Csalogány strand
5. Fonyód Bélatelepi strand
6. Révfülöp Szigeti strand
7. Révfülöp Császtai strand
8. Badacsonytomaj Badacsony strand
9. Balatonalmádi Káptalanfüredi strand
10. Balatonalmádi Budatava strand
11. Szántód Rigó utcai strand
12. Keszthely Libás strand
13. Balatonfűzfő Tobruk strand
14. Balatonszepezd Központi strand

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A Tisza környéke rengeteg szuper helyet rejt, melyek a jó idő beköszöntével tökéletes célpontok lehetnek akár egy hétvégi kiruccanás alkalmával. Hangulatos városok, lélegzetelállító természeti kincsek és aktív szórakozási lehetőségek várnak, ha megismerkednél Magyarország egyik legnagyobb folyójának környékével.
Magyarország legöregebb városainak pontos keletkezési dátumát - a legtöbb esetben - a mai napig a történelem homálya fedi. Ám ezeknek a településeknek a szépségéhez, mesés látnivalóihoz és ellenállhatatlan kisugárzásukhoz nem férhet kétség. Itt egy lenyűgöző amfiteátrum, ott egy csodálatos fürdő. Szedegessétek fel velünk a múlt morzsáit 5 elképesztő régi magyar városban, melyek ma épp úgy ámulatba ejtik a nézelődőket, mint több ezer évvel ezelőtt!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
Ismerd meg a Káli-medence legszebb látnivalóit!
A Zánka és Ábrahámhegy között elterülő csodás panorámás tájat számtalan bűbájos település, rom, kilátó tarkítja, melyeket végig járva nem csak a térség szépségében gyönyörködhetünk, de megtapasztalhatjuk a természet érintetlenségét, felfedezhetjük a történelem nyomait, de mindezek mellett élvezhetjük a Káli-medence marasztaló vendégszeretetét is.
Ötletek belföldi nyaraláshoz - 10 szálloda közvetlen átjárással a fürdőbe
Szuper belföldi családi nyaralás vár rátok, ha olyan szállodát választotok az ide vakáció helyszínéül, ahonnan közvetlen átjárással megközelíthető az éményfürdő. Az elsőosztályú kulináris élmények és szórakozási lehetőségek mellett ezernyi közös élményt szerezhettek az alábbi 10 hazai hotelben. Hozzátok ki a maximumot az idei nyaralásból!
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!
Balatoni családbarát wellness szállodák, amiket a gyerekek is imádni fognak!
2022.03.11 | 11 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
A Balaton partja telis-tele van családbarát wellness szállodákkal, ahol a gyerekekre is kiemelt figyelmet fordítanak. Akár totyogó apróságokkal, akár kamaszokkal tervezitek a pihenést, garantáltan találtok olyan hotelt, amely minden igényeteket kielégíti. Ebben a cikkben olyan balatoni családbarát wellness szállodákat mutatunk, amiket a gyerekek is imádni fognak!